Actualitat >

Notícies

Prenem part en el 16è Congrés Europeu de Salut Pública a Dublín

M. Luisa Vázquez, directora del Servei d'Estudis (SEPPS), va representar el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) en el XVI Congrés Europeu de Salut Pública, celebrat a Dublín, amb tres comunicacions de resultats sobre la línia de recerca sobre integració assistencial que el SEPPS desenvolupa en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA), més una participació activa en diverses instàncies.

Sota el lema 'Our food, our health, our earth: A sustainable future for humanity', es va dur a terme a la capital irlandesa el 16è Congrés Europeu de Salut Pública, organitzat pel European Public Health Association (EUPHA) entre el 8 i l'11 de novembre. Va comptar amb la participació de més de 2.450 assistents entre investigadors, professionals de la salut, activistes i decisors polítics de més de 85 països tot el món, que van presentar més de 2.000 comunicacions.

A banda de les comunicacions presentades, la doctora Vázquez va participar activament en el congrés com a membre de l'International Scientific Committee (ISC), va moderar una sessió sobre la recerca en sistemes i serveis sanitaris, i va assistir a la reunió de la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS). També va ser present al seminari precongrés 'Inclusion of refugee and migrant seminari groups to address key health challenges for a sustainable future', així com la reunió de la secció de l'EUPHA sobre salut en minories ètniques i migrants, en què es va acomiadar com a vicepresidenta de la secció i va rebre agraïments per la seva tasca durant els cinc anys que ha estat al càrrec.


Entre les comunicacions presentades, dues se centraven en els resultats preliminars de l'estudi Impacte dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica i la qualitat assistencial en el Sistema Nacional de Salut, COORDENA-TICs, que es desenvolupa en col·laboració amb el GAIA i els serveis de Salut del País Basc i les Illes Balears, finançat per l'Instituto de Salut Carlos III i FEDER. La primera, Knowledge and use of ICT  based coordination mechanisms in three regions of Spain, mostrava un desigual grau d'implementació i ús dels mecanismes de coordinació basats en TIC a les tres CCAA, que podria estar relacionat amb les diferències en els factors organitzatius i contextuals dels serveis sanitaris de cada comunitat autònoma.

Experiència i percecpió de la coordinació clínica

La segona comunicació, Has cross-level clinical coordination changed in the Catalan health system after the pandemic?, mostra que, malgrat l'acceleració en la introducció de mecanismes de coordinació basats en TIC, en el context de la pandèmia va haver-hi un empitjorament en alguns aspectes de l'experiència i percepció de la coordinació clínica entre nivells entre 2022 i 2017 a Catalunya.

Finalment, la comunicació What are doctors' strategies to improve care coordination? Results in six Latin-American countries analitza els suggeriments dels metges d'atenció primària i hospitalària de diversos països de Llatinoamèrica. A més, posa de manifest la importància de promoure estratègies que facilitin el coneixement mutu i la interacció entre metges dels diferents nivells d'atenció, i de generar recomanacions des de la perspectiva dels professionals de la salut. Aquest treball s'ha desenvolupat en el marc del projecte "Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en l'acompliment de les xarxes de serveis de salut en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina" (Equity-LA II), finançat pel setè programa marc de la UE i desenvolupat entre el 2013 i el 2019 sota el lideratge del Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, en col·laboració amb institucions de Bèlgica, Argentina, Brasil, Colòmbia, Xile, Mèxic i Uruguai.