Actualitat >

Notícies

Participem en el congrés de les Societats d’Epidemiologia Espanyola i Portuguesa a Oporto

La Dra. M. Luisa Vázquez, del Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, va participar la setmana passada en la XLI Reunió Anual de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) i XVIII Congresso da Associação Portuguesa de Epidemiologia (APE), amb quatre comunicacions amb resultats de la línia de recerca en integració assistencial, dues de les quals s'han desenvolupat amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA).

Sota el lema 'Epidemiologia per construir el futur', del 5 al 8 de setembre va tenir lloc aquesta trobada a Oporto (Portugal), que va comptar amb més de 800 participants, entre professionals de la salut pública d'Espanya i Portugal, acadèmics i decisores polítiques, que van enviar més de 1.000 comunicacions. El Servei d'Estudis del CSC hi va presentar quatre comunicacions, dues en format oral i dues en format pòster, amb resultats de la línia de recerca en integració assistencial a Catalunya i Llatinoamèrica.

Dues de les quatre comunicacions se centraven en els resultats preliminars de l'estudi Impacte dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica i la qualitat assistencial en el Sistema Nacional de Salut, COORDENA-TICs, que es desenvolupa en col·laboració amb el GAIA i els serveis de Salut del País Basc i les Illes Balears, finançat per l'Instituto de Salut Carlos III i FEDER. La primera, Adaptación del cuestionario COORDENA-TICs que mide el impacto de las TICs en la coordinación clínica, analitzava l'adaptació d'aquesta eina per analitzar l'ús dels mecanismes de coordinació basats en TIC i el seu impacte en la coordinació clínica en diferents contextos de l'SNS (País Basc, Illes Balears, Catalunya). L'aplicació permetrà fer comparacions entre comunitats autònomes, identificar elements de millora i monitorar canvis en el temps.

La segona comunicació, ¿Ha cambiado la coordinación clínica entre niveles en el sistema de salud catalán con la pandemia?, es va exposar en format pòster i presentava els resultats comparatius entre 2022 i 2017 que mostren que, malgrat l'acceleració en la introducció i ús de mecanismes de coordinació basats en TIC, en el context de la pandèmia va haver-hi un empitjorament en alguns aspectes de l'experiència i percepció general de la coordinació clínica entre nivells  a Catalunya.

La tercera comunicació, ¿Qué estrategias proponen los médicos/as para mejorar la coordinación entre niveles? Resultados de dos encuestas en seis países de Latinoamérica, va ser en format oral i mostrava que les propostes de metges i metgesses d'introduir estratègies basades en la retroalimentació mútua que promouen la comunicació directa, el coneixement mutu, són consistents amb l'evidència i la teoria. És producte de la col·laboració científica desenvolupada en el context del projecte internacional Equity-LA II, liderada pel SEPPS, amb participació de vuit països i que va rebre finançament de la Unió Europea.

Finalment, la quarta comunicació, A questionnaire for the measurement of access to cancer diagnosis from the patients' perspective, en format pòster electrònic, presenta el qüestionari EquityCancer-LA, elaborat per mesurar l'accés al diagnòstic de càncer des de la perspectiva dels pacients, un instrument vàlid per avaluar l'accés, els retards i les barreres al diagnòstic de càncer. Aquesta comunicació és producte de la col·laboració científica desenvolupada en el context del projecte internacional EquityCancer-LA, liderada pel SEPPS, que rep finançament de la Unió Europea, i amb la participació del Parc Sanitari i la Fundació de recerca Sant Joan de Déu (Espanya), la Universidad Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a nivell europeu; i la Universidad de Chile (Xile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Catòlica del Ecuador (Equador), a Llatinoamèrica.