Actualitat >

Notícies

L’EAP La Roca del Vallès, un dels projectes seleccionats per a COMSalut per la seva llarga trajectòria en atenció comunitària

L'Equip d'Atenció Primària (EAP) La Roca del Vallès, gestionat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), fa més d'una dècada que porta a terme activitat comunitària i realitza programes que impliquen a diferents sectors de la comunitat. Aquesta activitat s'emmarca en el projecte COMSalut, comunitat i salut: atenció primària i comunitària. Es tracta d'un programa que té per objectiu oferir als ciutadans una atenció integral de la salut en tots els àmbits de la seva comunitat.

El procés d'intervenció comunitària està impulsat pels propis professionals sanitaris, que es proposen treballar amb la comunitat i sortir de la seva consulta per coordinar-se amb altres professionals i agents socials. En el cas de La Roca del Vallès, les intervencions s'inicien l'any 2004 incidint sobretot en l'escola com a centre vertebrador de la salut comunitària, que permet treballar de forma coordinada els missatges saludables i donar-hi una visió intergeneracional.

Els projectes de salut comunitària

D'aquesta manera, a l'EAP La Roca del Vallès es fan programes d'hàbits saludables que impliquen tant a escoles com a casals d'avis, també fan activitats conjuntes per apropar infants i persones de la tercera edat. Alguns exemples en poden ser les xerrades sobre dieta mediterrània, hàbits higiènics i salut bucodental, desenvolupament puberal, que són incloses dins el currículum escolar.

L'Espai Dona inclou activitats diferents, entre les quals destaca el "cafè tertúlia" on es troben setmanalment dones d'entre 50 i 70 anys del municipi per compartir un espai on els professionals de l'EAP busquen a través de diferents tècniques comunitàries que aquestes dones tinguin un espai de diàleg per fomentar l'autocura, l'autoestima i la xarxa social de suport per millorar així la seva salut física i emocional, hi assisteixen unes 15 dones.

L'EAP també fa promoció de l'activitat física i de l'esport (PAFES) a través de caminades saludables, on acudeixen unes 70 persones, i la celebració d'una setmana per la salut. En els diferents actes comunitaris que s'organitzen l'assistència ronda les 300 persones, depenent de l'activitat. Des d'aquest EAP es desenvolupen altres programes comunitaris perquè s'entén que la salut comunitària és l'eina per a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones ja que fomenta les actituds saludables, cíviques i solidàries, a més que millora la convivència en la comunitat.

De la seva experiència s'han extret quatre clares conclusions:

  • Sense la implicació de les entitats gestores no és possible el desenvolupament de la salut comunitària
  • Sense la implicació de la ciutadania no és possible el desenvolupament de la salut comunitària
  • L'atenció a les persones ha de tenir una visió integral
  • És necessari definir indicadors, tant de procés com de resultats, en el contracte d'atenció primària de salut.

El projecte COMSalut desenvolupa les línies estratègiques del Pla de salut 2011-2015 i del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP). El programa s'ha començat a desenvolupar aquest mes de juliol en una primera fase en setze equips d'atenció primària de diferents entitats proveïdores del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, el SISCAT, conjuntament amb els dispositius locals de salut pública de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. L'objectiu és arribar en un termini de tres o quatre anys a tots els equips i territoris de Catalunya.