Actualitat >

Notícies

El CSC participa en la II jornada de recerca d'EPIBELL

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar en la segona Jornada de Recerca del Programa d'Epidemiologia, Salut Pública, Prevenció del Càncer i Cures Pal·liatives (EPIBELL), organitzada per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i celebrada el divendres 13 de juny a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut del Campus Bellvitge de la Universitat de Barcelona (UB).

Maria Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, directora i investigadora, respectivament, del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS), van participar com a ponents en la jornada, que tenia com a objectiu reforçar la col·laboració entre els grups de recerca del programa de EPIBELL i fomentar l'intercanvi científic. A la trobada van participar més d'una seixantena de professionals de diferents disciplines (epidemiòlegs, patòlegs, genetistes, biòlegs, nutricionistes, informàtics, tècnics estadístics i economistes) que desenvolupen recerca sobre càncer, la seva prevenció, el diagnòstic precoç i la millora de la qualitat assistencial en l'àmbit oncològic.

Vázquez i Vargas, juntament amb Maria Rubio-Valera, investigadora del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, van ser convidades a participar per introduir els participants en la teoria i pràctica de la recerca participativa en serveis de salut. Aquesta sessió va posar en valor l'enfocament participatiu com a eina clau per a la millora de la qualitat, la rellevància i l'impacte de la recerca aplicada als serveis de salut.

La Dra. Vargas va iniciar la seva intervenció amb una exposició sobre les característiques i beneficis del mètode participatiu, tot destacant la recerca-acció participativa (IAP) com una aproximació col·laborativa i orientada al canvi. A continuació, la Dra. Vázquez va presentar l'experiència del CSC en projectes com EquityCancer-LA i Equity-LA II, que han aplicat aquest enfocament per millorar la coordinació assistencial en el diagnòstic del càncer i l'atenció a crònics a les xarxes de serveis de salut de diversos països d'Amèrica Llatina. Per la seva part, Rubio-Valera va analitzar l'aplicació del mètode participatiu en l'àmbit de la recerca en salut mental.

Amb aquesta participació, el CSC referma el seu compromís amb la recerca col·laborativa i la transferència de coneixement com a motor de transformació dels sistemes de salut i per avançar cap a una atenció més equitativa i centrada en les necessitats de les persones.

Liderat pel SEPPS, l'EquityCancer-LA es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu, i amb la Universidad de Chile, la Universidad del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, a Llatinoamèrica. Està finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226. L'EquityCancer-LA construeix sobre els resultats dels anteriors Equity-LA i Equity-LA II i dona continuïtat a una línia de recerca iniciada pel SEPPS amb el GAIA l'any 2003, centrada en la integració assistencial. Aquesta línia aborda la conceptualització, el desenvolupament d'eines i l'avaluació de la integració i les seves implicacions per a la coordinació, la continuïtat i la qualitat assistencial, així com per a l'equitat en l'accés a l'atenció sanitària, tant a Catalunya com a Llatinoamèrica.