Actualitat >

Notícies

El CSC participa en el I Simposi d'Atenció Oncològica Integral celebrat a l'Equador

M. Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, directora i investigadora del SEPPS, respectivament, van participar el passat divendres com a ponents convidades en línia en el I Simposi d'Atenció Oncològica Integral, organitzat pel Ministeri de Salut Pública de l'Equador i l'Hospital d'Especialitats Eugenio Espejo. Hi van presentar, juntament amb les investigadores principals de Xile, Colòmbia i l'Equador, els avenços de l'EquityCancer-LA amb relació als retards i intervencions per al diagnòstic del càncer. El simposi va comptar amb ponents nacionals i la participació de més d'un centenar de professionals involucrats en l'atenció directa a pacients oncològics.

L'acte es va celebrar el 14 i 15 de desembre a la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador, a Quito, amb l'objectiu de capacitar al personal d'atenció directa als pacients sobre la xarxa d'atenció oncològica integral per al càncer de cèrvix i pròstata de la Coordinació Zonal 9 del Ministeri de Salut d'aquest país. Va comptar amb la participació de ponents nacionals i internacionals, del Ministeri de Salut, la coordinació zonal i acadèmics i amb la presència de 150 participants, entre professionals de la salut, metges d'atenció primària i ginecòlegs, uròlogues, oncòlogues hospitalaris, personal de salut involucrat en l'atenció del pacient oncològic, estudiants de medicina, representants del Ministeri de Salut Pública i altres acadèmics.

Durant dos dies, el simposi va abordar l'organització de l'atenció i redistribució de recursos dins la xarxa de la Coordinació Zonal 9, així com els avenços en el diagnòstic i atenció oncològica integral del càncer de cèrvix i de pròstata amb ponents del Ministeri de Salut Pública, l'Hospital d'Especialitats Eugenio Espejo i altres proveïdors de la xarxa de serveis de salut del Ministeri de Salut Pública. Els organitzadors van invitar els equips locals i internacionals del projecte EquityCancer-LA, pel seu treball inspirador i alineat amb aquesta política d'enfortiment del treball integrat per al diagnòstic precoç del càncer, que van presentar els avenços tant en resultats sobre els retards com en les intervencions adoptades per a la seva millora.

Resultats preliminars

D'una banda, Ingrid Vargas va fer un resum del projecte i l'estat actual de la recerca. Pamela Eguiguren, de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Xile; Amparo Mogollón, de la Universitat del Rosario de Bogotà; i Ana Lucía Torres, de la Pontíficia Universitat Catòlica de l'Equador, van presentar resultats preliminars sobre els elevats retards en el diagnòstic dels càncers més freqüents en cada país, així com del procés participatiu d'adaptació de les intervencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer i les primeres etapes de la seva implantació.

Van destacar aspectes com ara que els retards eren sobretot dins els proveïdors de salut, i la importància de la interacció entre els professionals d'Atenció Primària i els professionals dels hospitals per a la millora de l'atenció. D'altra banda, M. Luisa Vázquez va concloure amb un resum de les aportacions del projecte i destacant que l'evidència que produirà respecte a maneres diferents de treballar serà important, també per la contribució a la millora dels serveis de salut en general.

El projecte EquityCancer-LA

Liderat pel SEPPS, l'objectiu del projecte "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA)" és avaluar l'efectivitat d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i l'Equador. Es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universitat Nova de Lisboa (Portugal) i la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca) en l'àmbit europeu, i la Universitat de Xile, el Col·legi Major de Nostra Senyoa del Rosari (Colòmbia) i la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador, a Llatinoamèrica. Aquest projecte és finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni GA 965226.

EquityCancer-LA construeix sobre l'Equity-LA II i Equity-LA i dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desplega amb el GAIA i s'adreça a la conceptualització, elaboració d'eines i avaluació de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i l'Amèrica Llatina.