Actualitat >

Notícies

Finalitza el cicle de tallers "Aplicació de l’Avaluació Econòmica en el dia a dia de la farmàcia hospitalària"

El taller "Aplicació de l'Avaluació Econòmica en el dia a dia de la farmàcia hospitalària", organitzat per l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), va finalitzar ahir amb la quarta i última sessió. Aquests tallers, amb un gran vessant pràctic, han estat dissenyats a partir de les necessitats identificades per part dels farmacèutics hospitalaris, per tal que la formació pugui donar resposta a les necessitats de la pràctica clínica diària d'aquests serveis.

L'avaluació econòmica és una àrea de la disciplina de l'economia de la salut que analitza l'eficiència de les tecnologies sanitàries, entre elles els medicaments, per ser subministrats als pacients. Un medicament que sigui eficient no implica que hagi de ser barat, sinó que s'està aconseguint el màxim benefici en salut amb el mínim de recursos disponibles. L'eina d'avaluació econòmica utilitza la ràtio cost-efectivitat/utilitat incremental per valorar l'eficiència d'una tecnologia sanitària. Aquesta eina genera informació rellevant per ajudar a una presa de decisions més informada sobre com prioritzar els recursos sanitaris públics escassos i les nostres decisions d'inversió al servei de la farmàcia hospitalària.

El taller ha consistit en quatre sessions. La primera, celebrada el 16 de maig, va consistir en una anàlisi crítica d'una avaluació econòmica, havent recollit prèviament les preferències dels assistents sobre les àrees/patologies d'interès. La segona sessió va tenir lloc el 29 de maig i es van impartir càpsules de teoria adaptada a partir de les necessitats i preferències identificades a través del qüestionari previ. A la tercera sessió, el 14 de juny, es va presentar l'avaluació econòmica que s'havia dissenyat a la resta d'assistents i es va explicar quins canvis es podien fer al servei per introduir l'anàlisi d'eficiència a les tecnologies sanitàries. Finalment, la quarta i última sessió va tenir lloc ahir i va consistir a fer seguiment del progrés de les accions establertes per anar introduint l'eficiència a cada servei i compartir experiències.

Els docents de les sessions han estat Josep Maria Guiu, director de l'Àrea, i Marta Trapero, professora lectora Serra Hunter del Departament d'Economia i Empresa, i de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida. Trapero també és membre del Comitè Assessor de la Prestació Farmacèutica del Ministeri de Sanitat.