Actualitat >

Notícies

Atorgades les beques CSC 2025-26 i presentats els treballs 2024-25

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha atorgat les beques 2025-2026, que tenen l'objectiu de promoure la formació en salut pública, a Sandra Galaviz, enginyera biomèdica, i Zulay Aquieta, nutricionista. Les estudiants seleccionades realitzaran el Treball Fi de Màster sota la supervisió del Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, dins la línia de recerca d'integració assistencial i accés a l'atenció, en la qual Mireia Miralpeix i Yini Torres, beneficiàries de la convocatòria anterior, han finalitzat recentment els seus treballs.

Les beques són fruit del conveni de col·laboració entre el CSC i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), establert l'any 2002 per tal d'impulsar la formació en salut pública com a eina per a la millora de la gestió dels serveis sanitaris. El CSC concedeix anualment tres beques, dues de les quals s'adrecen a estudiants del Màster de Salut Pública (MSP) i una al Postgrau Online de Salut Pública, formacions organitzades pel Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF. Les persones beneficiàries han de desenvolupar el seu treball de fi de màster en un àmbit d'interès per al CSC i sota la supervisió del Servei d'Estudis.

Les seleccionades d'enguany són Sandra Galaviz, enginyera biomèdica, i Zulay Aquieta, nutricionista. Totes dues centraran els seus Treballs de Fi de Màster en la línia de recerca sobre integració de serveis de salut a Catalunya i Amèrica Llatina. Galaviz abordarà "Acceso a los servicios de salud de la población inmigrante: Revisión de alcance", amb l'objectiu de sintetitzar el coneixement existent sobre l'accés i determinants d'accés de la població immigrant. Per la seva banda, Aquieta analitzarà les trajectòries diagnòstiques i les barreres d'accés en pacients amb càncer colorectal a Xile, Colòmbia i Equador, amb el treball titulat "Trayectorias diagnósticas, intervalos de tiempo y barreras en el acceso de pacientes con cáncer colorrectal en redes públicas de salud de Chile, Colombia y Ecuador".

Alhora, s'han presentat els treballs de les becades de l'edició 2024-2025, Mireia Miralpeix i Yini Torres, que han treballat al llarg del darrer curs. Miralpeix, amb el treball "La coordinació i la continuïtat de l'atenció sanitària i social dels pacients adults majors amb necessitats complexes: una scoping review", ha sintetizat els pocs estudis existents sobre aquesta temàtica. Per la seva banda, Torres ha identificat les principals barreres organitzatives (temps d'espera, autoritzacions), econòmiques (pagaments per serveis) i geogràfiques (distància) que retarden el diagnòstic del càncer en el seu treball "Barreras en el acceso al diagnóstico temprano del cáncer en redes públicas de salud de Chile, Colombia y Ecuador". Amb aquestes iniciatives, el CSC reafirma el seu compromís amb el coneixement aplicat, la col·laboració universitària i la millora de l'equitat en salut.

Des de la instauració de les beques, 28 estudiants procedents d'Amèrica Llatina (16), de Catalunya (10), Àustria (1) i Estats Units (1) han elaborat els TFM en temes d'interès del CSC i els seus associats, dins les línies de recerca del SEPPS: la integració de serveis de salut, atenció a la població immigrant, mecanismes d'assignació en base poblacional i participació social en salut. Aquest treballs han contribuït a diverses publicacions, des de l'elaboració d'un llibre sobre Organitzacions sanitàries integrades a Catalunya, a articles publicats en revistes científiques (9). A mes, quatre treballs han estat el primer pas en el desenvolupament de tesis doctorals.