Actualitat >

Notícies

Èxit d'assistència al seminari "Intervencions per a la millora de l’accés al diagnòstic precoç del càncer", coorganitzat pel CSC a Bogotà

Un centenar de persones van assistir, el passat 25 d'octubre, al seminari 'Intervencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer: experiències a Europa i Amèrica Llatina', coorganitzat per la Universidad del Rosario (Colòmbia) i el Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), entitat líder del projecte. A l'acte, que va tenir lloc a Bogotà, hi van participar autoritats de salut, gerents, professionals dels serveis sanitaris i acadèmics.

Celebrat en el marc del projecte internacional EquityCancer-LA, va comptar amb la intervenció de la Comissió Europea en la figura de Ioannis Vouldis, de Health & Cancer Mission at Health and Digital Executive Agency (HaDEA), i cinc institucions col·laboradores: la Universitat de Xile, la Pontifícia Universidad Católica del Ecuador, la Universitat de Copenhaguen, la Fundació Sant Joan de Déu de Barcelona i la Universitat Nova de Lisboa.

L'objectiu del seminari era analitzar les experiències amb intervencions dirigides a millorar el diagnòstic precoç del càncer, de la mà d'experts en aquest àmbit i els avenços amb el desenvolupament d'intervencions participatives de l'EquityCancer-LA. El seminari va ser inaugurat per Salim Chalela Naffah, director d'investigació de la Universidad del Rosario i va continuar amb les paraules d'Edgar Silvio Sánchez Villegas, gerent de l'Hospital Universitari de La Samaritana; Paula Henao, canceller de la Universidad del Rosario, i Ioannis Vouldis, responsable del programa científic de recerca en salut a la Health and Digital Executive Agency (HaDEA).



Després de les paraules de benvinguda, Ioannis Vouldis va fer un resum de les oportunitats que ofereix la Unió Europea en matèria d'investigació amb els programes Horizon Europe i EU Cancer Mission, i va animar participar-hi. A continuació, Josep Maria Borràs, director del Pla d'Oncologia de Catalunya, va remarcar la importància de reforçar la detecció precoç en contextos de difícil accés a l'atenció i va revisar els principis i resultats de les experiències europees, destacant allò que és més rellevant per al context llatinoamericà. Tot seguit, Carolina Wiesner Ceballos, directora de l'Institut Nacional de Cancerologia de Colòmbia, va presentar algunes estratègies per a la millora del diagnòstic de càncer a Colòmbia.

L'efectivitat de l'atenció integrada
La segona part, dedicada al projecte EquityCancer-LA, es va iniciar amb la presentació de María Luisa Vázquez, directora del Servei d'Estudis del CSC, que va introduir el marc teòric i l'estat actual del projecte. La iniciativa pretén avaluar l'efectivitat contextual de la implementació d'una intervenció d'atenció integrada en la millora del diagnòstic del càncer a l'Equador, Xile i Colòmbia. La trobada va continuar, d'una banda, amb els resultats preliminars de l'enquesta a pacients amb càncer d'aquests tres països sobre retards i barreres d'accés al diagnòstic, que van ser presentats per Verónica Espinel, investigadora del Servei d'Estudis. D'altra banda, Maria Rubio, de la Fundació Sant Joan de Déu, va analitzar el cost del diagnòstic del càncer als tres països.

El seminari es va tancar amb la presentació del procés participatiu d'adaptació de les intervencions d'integració de l'atenció per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer i les primeres etapes de la seva implantació. Van presentar les adaptacions als seus respectius països Amparo Mogollón, de la Universitat del Rosario, i Mauricio O'Byrne, del Comitè Conductor Local, a Colòmbia; Pamela Eguiguren, de la Escuela de Salud Pública de la Universitat de Xile, i Ivana Andrea Bressan Sánchez, del Comitè Conductor Local, i, finalment, Andrés Peralta, de l'Instituto de Salud Pública de la Pontifícia Universidad Católica del Ecuador, i Jacqueline Pérez, del Comitè Conductor Local al mateix país. Ingrid Vargas, del Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, va tancar el seminari amb un resum de les conclusions principals.

Aquest seminari forma part de les accions de disseminació del projecte 'Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina' (EquityCancer-LA), finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020, GA 965226). Liderat pel SEPPS, l'EquityCancer-LA es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universitat Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu, i la Universidad de Chile, el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, a Llatinoamèrica.