Actualitat >

Notícies

Col·laborem en la jornada “Soledat no desitjada” de Reus

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va intervenir a la jornada de sensibilització 'Soledat no desitjada' que va tenir lloc ahir al Centre Cívic del Carme de Reus, en el marc dels actes de la Setmana de la Gent Gran. Organitzada per la regidoria de Relacions Ciutadanes i Seniorlab, la jornada va comptar amb una taula rodona en què van participar Victòria Coll, directora executiva de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib) del CSC, i Sandra Pàmies, tècnica de projectes de la mateixa àrea, juntament amb Montse Domènech, responsable de l'Àrea de Serveis a les Persones i Gent Gran de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

En la seva intervenció, Victòria Coll va parlar de la importància d'acompanyar les persones que vulguin ser acompanyades, tot respectant la voluntat de cadascú. En aquest sentit, va assenyalar que "la solitud pot ser volguda" i va apuntar a l'observació i la detecció com a elements clau per començar a abordar el fenomen de la solitud no volguda. També va posar èmfasi en l'impacte que té aquest fenomen en la salut de les persones i en el paper de la participació i capital social que podem començar a generar en el dia a dia.

Per la seva part, Sandra Pàmies va explicar que, quan és no volguda, la soledat genera malestar i afecta la funcionalitat de la persona, el seu dia a dia. També va posar exemples sobre els factors de risc, sobre les causes del fenomen i les conseqüències relacionades amb aspectes de salut, tot recordant que no convé etiquetar una persona si veiem que viu amb algun d'aquests factors, perquè potser no sent solitud no volguda. "El més adient és posar-nos a la seva disposició per al que pugui necessitar", va apuntar.

La jornada va comptar amb la participació de Sandra Guaita, alcaldessa de Reus i vicepresidenta del CSC, qui en va fer la inauguració, juntament amb Maria del Mar Escoda, regidora de Relacions Ciutadanes, i Francesc Riba, director assistencial de l'Hospital de la Santa Creu de Tortosa i vicepresident de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia. La sessió va ser dinamitzada per Seniorlab, laboratori d'innovació social i ciutadà que promou la participació per cocrear la societat longeva del futur.