Actualitat >

Notícies

Primers resultats del projecte de BSA sobre l'ús d'exoesquelets per mobilitzar pacients, guanyador del primer premi CSC Impulsa

L'estudi biomecànic del projecte de Badalona Serveis Assistencials (BSA) "Prevenció dels trastorns musculoesquelètics mitjançant l'ús d'exoesquelets pel personal sanitari", guanyador del primer premi CSC Impulsa 2022, ha finalitzat amb un 83% dels participants que afirmen que l'exoesquelet els ajuda en la tasca de mobilització de pacients estudiada.

El projecte, liderat per la Unitat de Prevenció i Riscos Laborals de BSA, té com a objectiu principal reduir el risc dels professionals sanitaris de patir trastorns musculoesquelètics associats a l'activitat de mobilització de pacients. Els resultats de l'estudi han estat presentats al "IV Congreso Internacional Prevencionar 2023 - Salud, Seguridad y Bienestar", celebrat a Madrid entre el 27 i el 29 de setembre.

L'estudi ha consistit a analitzar la viabilitat del dispositiu, analitzant-ne la fatiga muscular que pateixen, concretament, zeladors i auxiliars d'infermeria, associada a les sobrecàrregues i postures forçades en la mobilització de pacients. L'anàlisi de les dades mostra que l'exoesquelet redueix l'activació muscular i que aquest efecte és més notable durant els moments de major esforç muscular.

En la darrera fase del projecte, es realitzarà un estudi subjectiu per recollir l'opinió sobre el confort del seu ús, facilitat de maneig, cansament i força en la realització del treball físic i percepció de millora o canvis de l'estat de salut.

El projecte "Prevenció dels trastorns musculoesquelètics mitjançant l'ús d'exoesquelets pel personal sanitari" va ser el guanyador de la primera edició dels premis a la innovació CSC Impulsa, promoguts per l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, en col·laboració amb Roche Farma. Aquest premi va suposar, per a BSA, un finançament de 30.000 euros per a l'impuls d'aquest projecte. La cerimònia de lliurament dels guardons va tenir lloc el passat 27 d'octubre, al Cosmocaixa de Barcelona.

Enllaços relacionats