Actualitat >

Notícies

Atorgades les noves beques CSC 2023-24 i presentació del treball 2022-23

La terapeuta ocupacional Samar Benthami i el metge Ricardo Luer han sigut seleccionats per a les beques CSC 2023-2024, que atorga el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), per promoure la formació en salut pública com a estratègia de suport a la gestió dels serveis sanitaris. El nou procés de selecció per a les beques CSC 2023-2024 va finalitzar el passat 27 de juliol i les dues persones seleccionades realitzaran el Treball de Fi de Màster (TFM) sota la supervisió del Servei d'Estudis (SEPPS), en la línia de recerca d'integració assistencial. Per altra banda, Shannon O'Brien, beneficiària de la convocatòria anterior, ja ha finalitzat el seu treball.

Les beques de caràcter anual són fruit del conveni de col·laboració entre el CSC i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), establert l'any 2002 amb l'objectiu de promoure la formació en salut pública dels professionals de la salut com a estratègia de suport a la gestió dels serveis sanitaris. El CSC concedeix anualment tres beques, dues dirigides a estudiants del Màster de Salut Pública (MSP) i una al Postgrau Online de Salut Pública, formacions de postgrau que organitza el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF. Les persones que reben la beca han de realitzar el Treball Fi de Màster en una àrea d'interès per al CSC i sota la supervisió del Servei d'Estudis.

Les persones seleccionades per rebre la beca enguany són Samar Benthami i Ricardo Luer. Samar Benthami, terapeuta ocupacional, està interessada en les polítiques sanitàries i l'organització i coordinació dels serveis de salut i social i durà a terme el TFM "Diseño y validación de un cuestionario para medir la continuidad de la atención sanitaria y social de pacientes adultos mayores con necesidades complejas". L'objectiu és dissenyar i validar un instrument per mesurar la continuïtat de l'atenció sanitària i social des de la perspectiva de pacients adults amb necessitats complexes. Ricardo Luer, metge, està interessat en la millora de la qualitat de l'atenció en salut i realitzarà el TFM "Coordinación entre niveles de atención en el diagnóstico del cáncer: una revisión de la literatura". L'objectiu és sintetitzar el coneixement existent sobre la coordinació entre nivells d'atenció durant el procés diagnòstic del càncer i els factors associats, incloent-hi les estratègies de millora implementades.

Així mateix, a finals de juny, Shannon O'Brien (Estats Units), graduada en Women's Studies and Individualised Environmental Studies i beneficiària de la beca 2022-2023, va finalitzar satisfactòriament el TFM "Perceptions on access to health services of migrants with chronic diseases in Barcelona, Catalonia, Spain: A qualitative study", on va analitzar l'accés als serveis sanitaris des de la perspectiva dels immigrants amb malalties cròniques i condicions de vulnerabilitat que resideixen a Barcelona i va identificar-ne alguns facilitadors, com també barreres.

Des de la instauració de les beques, 24 estudiants procedents d'Amèrica Llatina (14), Catalunya (8), Àustria (1) i els Estats Units (1) han elaborat els TFM en temes relacionats amb les línies de recerca del SEPPS: la integració de serveis de salut, atenció a la població immigrant, mecanismes d'assignació en base poblacional i participació social en salut. Aquest treballs han contribuït a diverses publicacions, l'elaboració d'un llibre sobre Organitzacions sanitàries integrades a Catalunya, i articles publicats en revistes científiques (9). A més a més, quatre han estat el primer pas en el desenvolupament de tesis doctorals.