Actualitat >

Notícies

BSA avança en el projecte sobre ús d’exoesquelets, guanyador del primer premi CSC Impulsa

El projecte "Prevenció dels trastorns musculoesquelètics mitjançant l'ús d'exoesquelets pel personal sanitari", liderat per la Unitat de Prevenció i Riscos Laborals de Badalona Serveis Assistencials (BSA) i que va ser guanyador del primer premi CSC Impulsa 2022, entra en una nova fase d'implementació, amb l'inici d'un estudi biomecànic. L'estudi es durà a terme entre els dies 18 i 19 de juliol i permetrà valorar la viabilitat del dispositiu Muscle Suit Every de Healthy Suits, analitzant la fatiga muscular associada a les sobrecàrregues i postures forçades en la mobilització de pacients. 

Es tracta d'un estudi biomecànic comparatiu -amb i sense dispositiu- amb la tècnica d'electromiografia de superfície, liderat pel Instituto de Biomecánica (IBV). L'aplicació d'aquesta tècnica consisteix en 10 sensors col·locats en diferents parts del cos que analitzen l'activació dels músculs que participen en l'activitat i compara com es comporten durant la realització de l'activitat amb i sense l'exosquelet.

En la segona fase del projecte, es realitzarà un estudi subjectiu. Durant la realització de l'activitat assistencial, en tasques definides, amb una durada i condicions controlades, els professionals sanitaris faran ús de l'exoesquelet, amb la finalitat de simular la seva integració en l'activitat laboral i donaran la seva opinió sobre el confort que els produeix, la seva intenció d'ús, la facilitat de maneig, el cansament i la força en la realització del treball físic, així com la percepció de millora o canvis de l'estat de salut.

El projecte "Prevenció dels trastorns musculoesquelètics mitjançant l'ús d'exoesquelets pel personal sanitari" va ser el guanyador de la primera edició dels premis a la innovació CSC Impulsa, promoguts per l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, en col·laboració amb Roche Farma. Aquest premi va suposar, per a BSA, un finançament de 30.000 euros per a l'impuls d'aquest projecte, que té com a objectiu principal reduir el risc de patir trastorns musculoesquelètics associats a l'activitat de mobilització de pacients i millorar, així, l'estat de salut dels professionals sanitaris. La cerimònia de lliurament dels guardons va tenir lloc el passat 27 d'octubre, al Cosmocaixa de Barcelona.