Actualitat >

Notícies

Es presenta el Centre d'Intel·ligència Artificial en Medicaments, que coordina el CSC

En el marc del Programa Salut/IA, el passat 12 de juliol es va presentar el nou Centre d'Intel·ligència Artificial en Medicaments (CIAM), una iniciativa pionera a Europa, coordinada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i desenvolupada pel Departament de Salut, en col·laboració amb l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), la Fundació TIC Salut Social i el Servei Català de la Salut. L'objectiu del CIAM és útilitzar l'IA per optimitzar els processos relacionats amb l'ús racional del medicament, amb la seguretat del pacient i la sostenibilitat del sistema sanitari. Així mateix, la iniciativa pretén esdevenir un punt de reunió dels agents del SISCAT, prioritzant les solucions d'IA en l'àmbit dels fàrmacs, segons les necessitats del sistema i alineades amb el Pla de Salut, així com fomentar sinergies per a la promoció, desenvolupament i implementació de solucions efectives en aquest àmbit.

"Volem aprofitar les oportunitats de la intel·ligència artificial per millorar la qualitat assistencial del sistema i també la seva disponibilitat", va explicar Clara Pareja, directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut, durant la presentació del CIAM, que va tenir lloc a la seu del Departament de l'edifici Doctor Josep Salvany de Barcelona. 

Per la seva part, Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC Salut Social, va remarcar que l'IA té un gran valor per a la millora del sistema de salut català, però ha recordat que cal que la seva implantació estigui supervisada. "És primordial que avaluem aquestes eines perquè són molt potents, però alhora  venen carregades de molts riscos", va indicar.

El CIAM no tindrà una seu física, sinó que "es tracta d'un centre virtual que cerca comptar amb professionals que proveeixin amb eines d'IA", va explicar Antoni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC. "Volem ser un punt de trobada per crear solucions innovadores", va afegir. En aquest sentit, el fet que el CSC hagi assumit la coordinació del CIAM respon al fet que ja disposa d'un ecosistema d'innovació, que connecta proveïdors sanitaris i empreses, i, a més, pot posar a disposició del projecte els seus àmbits d'expertesa: Farmàcia i medicament, Innovació en salut, Compra i contractació sanitària, i Protecció de dades al sector salut i social.  

La presentació del CIAM es va fer en el marc de la primera Consulta Oberta al mercat per al desenvolupament de solucions basades en IA per proporcionar informació sobre els medicaments a la ciutadania. El director de l'Àrea de Farmàcia i Medicament del CSC, Josep Maria Guiu; Sussanna Aussó, responsable d'intel·ligència artificial de la Fundació TIC Salut Social i secretària tècnica del Programa Salut/ IA, i Ramon Maspons, director Estratègic de la Comissió Departamental d'Innovació i Transformació i de l'Àrea d'Innovació i Prospectiva d'AQuAS, van presentar les condicions d'aquest nou repte que té com a missió crear una eina que ofereixi informació validada i fiable sobre fàrmacs i tractaments. "Aquesta eina pot fomentar l'empoderament dels pacients, millorar l'adherència als trcataments, disminuir els errors de medicació i contribuir a l'eficiència del sistema de salut", va subratllar Guiu.

Els detalls d'aquesta primera consulta, que és oberta fins al 24 de juliol, es poden consultar en aquest enllaç.