Actualitat >

Notícies

El CSC coordinarà el Centre d'Intel·ligència Artificial de Medicaments

En el marc del Programa Salut/IA, que es va presentar el passat 19 de juny, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) coordinarà la creació del Centre d'Intel·ligència Artificial en Medicaments (CIAM), que es desenvoluparà en col·laboració amb l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), la Fundació TIC Salut Social i el Departament de Salut. El primer projecte del CIAM respondrà al Repte sobre informació de medicaments i té com a objectiu crear una solució basada en intel·ligència artificial per oferir a la ciutadania informació validada i fiable sobre els fàrmacs, així com resoldre possibles dubtes sobre els tractaments farmacològics.

Per aconseguir la màxima adherència al pla terapèutic i optimitzar-ne, així, els resultats, és important que els pacients disposin de la informació necessària sobre els medicaments, de fonts robustes, segures i fiables. Actualment, les cerques sobre temes de salut a Internet es troben entre les primeres que realitza la ciutadania, bona part de les quals se centren en temes relacionats amb els medicaments, on no totes les fonts proporcionen informació validada per professionals sanitaris o adequada a la ciutadania de Catalunya, ja que no tots els medicaments es troben disponibles o en les mateixes condicions.  A més, un mal ús dels fàrmacs pot provocar efectes adversos, els quals poden ser causa de morbimortalitat i tenen uns costos econòmics elevats per al sistema.

El projecte del CIAM vol aprofitar l'IA per proveir a pacients, cuidadors i a la població en general d'una font validada per a  l'obtenció d'informació específica en relació amb els seus dubtes sobre els medicaments. Es busca una solució que millori la interacció amb la ciutadania en aquest àmbit i que augmenti, d'aquesta manera, la capacitat de resposta del sistema de salut, evitant la saturació dels serveis sanitaris ordinaris presencials o telefònics.  Així mateix, el projecte pretén incrementar la referencialitat del sistema de salut en l'àmbit digital com a proveïdora de fonts d'informació fiables en relació amb els medicaments i augmentar la capacitat de dissenyar intervencions precises a través de la informació recopilada per la solució.

Per poder iniciar el desenvolupament tecnològic del projecte, des de l'AQuAS s'ha publicat la informació i les bases d'una consulta oberta al mercat, que permetrà conèixer les solucions d'IA disponibles o que es puguin desenvolupar en l'àmbit d'aquest projecte de la informació sobre medicaments, previ a la seva compra pública d'aquesta innovació. Els detalls d'aquesta consulta, que és oberta fins al 24 de juliol,  es presentaran el pròxim 12 de juliol, en un acte a la Sala d'Actes de l'edifici Salvany (Roc Boronat 81-95). Les empreses interessades poden inscriure-s'hi a través d'aquest enllaç i consultar la pàgina web del projecte.