Actualitat >

Notícies

Analitzem les claus de l'accessibilitat digital per aconseguir una comunicació més inclusiva

L'Àrea de Comunicació i la de Sostenibilitat del Consorci de Salut i Social (CSC) van organitzar, el 22 de juny, la tercera jornada del cicle "Comunicació i Responsabilitat social", que va tenir com a eix central del debat l'accessibilitat a les TIC. Sota el títol "Accessibilitat: un pas més cap a la inclusió", la sessió va comptar amb l'expertesa i coneixement d'Irema Ferrez, periodista responsable de tramitació entenedora de la Direcció General d'Administració Digital de la Generalitat de Catalunya, i Meritxell Aymerich, periodista i experta en comunicació accessible i que, actualment, és consultora d'accessibilitat a TOTHOMweb.

Irema Ferrez va intervenir-hi amb la ponència "L'accessibilitat web: obligació o oportunitat", en què va exposar quins són els canvis normatius que afecten la comunicació digital i va explicar quina és la millor manera d'arribar a transmetre de manera accessible. "L'accessibilitat no és només una obligació, sinó que també és un dret", va apuntar. "Malgrat que aplicar totes aquestes directrius pot ser complex, aquesta regulació és una oportunitat per millorar la forma en què ens comuniquem", va indicar. Ferrez va oferir consells relacionats amb els menús dels webs o aspectes tan quotidians com la creació de documents, on els PDF són els menys accessibles per a les persones amb baixa visió o ceguesa. També va apuntar que cal indicar quines imatges són decoratives i incloure una descripció en aquelles que aportin alguna informació que es puguin perdre les persones amb discapacitat visual. Així mateix, va parlar de les barreres que certs col·lectius es poden trobar amb els formularis i de com els moviments de carrusels, vídeos o gifs poden afectar les persones amb síndrome d'hiperactivitat o amb epilèpsia.

Seguidament, Meritxell Aymerich va intervenir amb la ponència "Experiència en primera persona. Com es navega amb una discapacitat?". Aymerich va oferir exemples de com la tecnologia ha facilitat la vida de les persones amb dèficit de visió, tot i que, segons va explicar, encara queden molts aspectes a millorar per arribar a la inclusió plena. "Soc cega des que vaig néixer. La tecnologia em permet fer moltes coses. Abans no podia llegir per mi sola un diari en paper, ara sí. L'accessibilitat, però, no sempre es dona", va assegurar. Durant la seva intervenció, va visitar diverses pàgines web per mostrar els aspectes que es podien millorar i ho va fer amb el seu propi lector de textos perquè totes les persones assistents poguessin entendre quina és la sensació de trobar-se comunicacions que no acaben de ser accessibles. "L'accessibilitat va molt més enllà de posar una rampa a un centre sanitari. És cuidar l'experiència de l'usuari des del principi fins al final", va concloure Aymerich.

Podeu recuperar el vídeo de la jornada aquí.