Actualitat >

Notícies

Les darreres dades de l'enquesta COORDENA.TIC's mostren que la coordinació clínica entre professionals d'atenció primària i hospitalària necessita millorar

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el 8 de juny, la sessió tècnica "¿Pueden las TIC mejorar la coordinación clínica entre médicos de atención primaria y hospitalària? Resultados compartivos del COORDENA.TIC's en País Vasco, Islas Baleares y Catalunya".

La sessió, que va ser moderada per Elvira Sánchez, dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, va comptar amb la participació d'Ingrid Vargas i Daniela Campaz, investigadores del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut del CSC (SEPPS), així com els representants del Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial: María Sanclemente, de l'Hospital Universitari Son Espases; Mikel Ogueta, del Servei de Salut del País Basc (Osakidetza), i Antonio Sánchez, del Consorci Sanitari de Terrassa.

La investigadora Ingrid Vargas va iniciar la sessió amb l'exposició de la metodologia i els instruments aplicats en la recerca de l'enquesta COORDENA-TICs, una nova versió del COORDENA.CAT que analitza l'ús dels mecanismes de coordinació basats en les TIC, com ara la història clínica compartida o les sessions clíniques conjuntes virtuals, juntament amb l'experiència de coordinació clínica entre nivells de metges i metgesses d'atenció primària i hospitalària dels serveis de salut de Catalunya, País Basc i Illes Balears. Vargas va indicar que "durant la pandèmia es va accelerar l'ús de les TIC, però és incert l'impacte que va tenir aquesta en la coordinació entre nivells".

A continuació, després de la participació dels representants dels sistemes de salut de Catalunya, País Basc i Illes Balears, la investigadora Daniela Campaz va presentar els resultats de l'enquesta, uns indicadors que mostren que, "en general, la percepció dels professionals és que la coordinació és baixa". Segons va exposar Campaz, una de les principals causes que al·leguen els professionals és que la sobrecàrrega de treball i la manca d'eines disponibles els dificulta notablement la coordinació. Per la seva part, Vargas va afegir que "cal millorar l'intercanvi d'informació i la gestió clínica a Catalunya, País Basc i Illes Balears". Tot i que el País Basc és capdavanter en eines i coordinació, encara es troben punts de millora.

Els resultats de l'enquesta COORDENA-TICS estan permetent identificar les dificultats en la utilització dels mecanismes de coordinació basats en TIC i orientar les estratègies per a la millora de la coordinació clínica entre atenció primària i hospitalària a cada territori participant. Aquesta enquesta s'emmarca en el projecte Impactes dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica al Sistema Nacional de Salut, finançat per l'Institut de Salut Carlos III i FEDER (PI20/00290) i coordinat pel Servei d'Estudis del CSC.

Podeu recuperar el vídeo de la sessió en aquest enllaç.

El cicle de Sessions Tècniques es reprendrà el 19 d'octubre, després de la pausa de l'estiu, amb la sessió "Els models de col·laboració entre proveïdors de salut del SISCAT". Les inscripcions ja són obertes per assistir-hi presencialment i en línia.