Actualitat >

Notícies

El CSC, al III International Workshop de l'EquityCancer-LA a l'Equador

En el marc del projecte "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA)", es va celebrar el III International Workshop, coorganitzat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, institució amfitriona. La trobada, que es va desenvolupar entre el 2 i el 9 de maig, va comptar amb la participació de més d'una quarantena de persones, entre investigadors, professionals sanitaris, gestors i experts nacionals i internacionals. Les diverses sessions es van centrar en el debat dels resultats obtinguts fins al moment i en l'adaptació de la intervenció que es farà a les xarxes de salut. D'una banda, es van debatre els resultats de l'anàlisi de l'enquesta a pacients sobre l'accés al diagnòstic de càncer, que mostra llargs intervals diagnòstics dins els serveis de salut i diverses barreres en l'accés. Així mateix, es van presentar els avenços en l'adaptació participativa dels continguts de la intervenció multicomponent (capacitacions conjuntes, circuits de diagnòstic ràpid i informació als pacients) que s'implementarà a les xarxes de salut participants a Colòmbia, Xile i l'Equador, per millorar l'accés al diagnòstic de càncer.

Durant el taller, també es va presentar i debatre el pla d'anàlisi per avaluar les intervencions implementades i que abordarà el procés d'implementació, l'efectivitat, el cost de la implementació i cost-efectivitat. Juntament amb els resultats del pretest del qüestionari per a l'avaluació de l'efectivitat de la intervenció, sobre el coneixement i habilitats dels professionals involucrats, es van debatre els indicadors per al monitoratge de la implementació de la intervenció i l'avaluació econòmica. També es van programar les següents etapes de la investigació, que inclouen l'inici de la implementació de les intervencions i el seu monitoratge.

El dijous 4 de maig va estar dedicat a un seminari internacional públic sobre "Interrvencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents contextos de Llatinoamèrica i Europa obert" a tots els grups interessats en el tema (professionals, gestors, usuaris) a l'Hospital Luz Elena Arismendi-HGONA, on també es van presentar els avenços amb les intervencions i que va estar presidit pel ministre de salut, l'ambaixador de la Unió Europea, el representant de l'OPS, de l'hospital i representants de la PUCE i el CSC.

El projecte EquityCancer-LA

L'objectiu de l'EquityCancer-LA és avaluar l'efectivitat contextual d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Liderat pel SEPPS es desenvolupa en col·laboració amb el Parc Sanitari i Fundació de recerca Sant Joan de Déu (España), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) en l'àmbit europeu; i la Universidad de Chile (Xile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Catòlica del Ecuador (Equador), a Llatinoamèrica. Aquest projecte és finançat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226. El protocol de recerca es pot consultar aquí.

EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desenvolupa amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina. Des de llavors, s'han executat 9 projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals. Els resultats s'han transformat en nombroses publicacions, però també en el desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut juntament amb manuals i recomanacions. Eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions proveïdores de serveis de salut i també per fer benchmarking.