Associació >

Experiències associats CSC

Compartim experiències liderades pels nostres associats

Engeguem aquest nou espai web del CSC per compartir experiències liderades per entitats associades al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i que són d'interès per a tots els professionals i organitzacions del sector sanitari i social a Catalunya. Per començar, us compartim experiències desenvolupades en el marc de l'èpidèmia per coronavirus.

 • Institut Català d'Oncologia (ICO) - Continuïtat assistencial per a la seguretat dels pacients oncohematològics

La cap d'infermeria de l'Hospital de Dia de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de l'Hospitalet, Marta Pamias, explica com han mantingut la continuïtat assistencial i amb l'objectiu de preservar la seguretat pacients oncohematològics que són molt vulnerables en general, i especialment a la covid. Una experiència més dels centres associats al CSC durant la pandèmia i que, en aquest cas, mostra la flexibilitat de l'ICO per adaptar-se a la pandèmia en les característiques concretes per al seu tipus de pacient.

 • Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - Professionals de l'hospital voluntaris per minimitzar l'aïllament de la gent gran

Professionals dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) van entrar en un programa de voluntariat, durant les seves hores lliures, per facilitar les videotrucades als pacients que no podien fer-ho i que, per la situació de pandèmia, no podien rebre cap mena de visita a l'hospital. Amb aquesta iniciativa, impulsada des de Treball Social del SSIBE i que explica Sandra Medina, es va aconseguir minimitzar la situació d'aïllament que tan afecta al col·lectiu de persones grans ingressades a l'hospital.

 • Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa - El paper de la bugaderia en la primera onada de la pandèmia

L'Hospital d'Olot va ser l'hospital amb la primera bugaderia de gestió pròpia de tot l'Estat en introduir la microfibra en els seus teixits per a quiròfans, una aposta que es va fer per una qüestió de sostenibilitat i respecte amb el medi ambient, i que ha estat clau en la pandèmia ja que els va permetre adaptar-se a la situació i fer servir aquestes bates quan les que d'un sol ús s'esgotaven ràpidament. Ens explica aquesta experiència la directora de Serveis Generals de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, Lídia Casado.

 • Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - L'Atenció Intermèdia suma

La responsable de la planta COVID de Palafrugell Gent Gran dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), Bea Álvarez, relata com van gestionar la necessitat de més llits d'atenció intermèdia amb un brot a la residència durant la primera onada per coronavirus. Una experiència d'enorme tasca per part del SSIBE que s'explica en un breu vídeo en el marc de la secció L'Atenció Intermèdia suma on posem en valor la importància d'aquesta atenció en el nostre sistema i davant del coronavirus.

 • Consorci Sanitari del Maresme - Lliçons apreses de la pandèmia a nivell professional

El Consorci Sanitari del Maresme explica en veu dels seus propis professionals quines lliços s'emporten a nivell professional on molts coincideixen a destacar la capacitat de transformació i la importància del treball en equip.

 • Consorci Sanitari de Terrassa - La nova normalitat als centres d'Atenció Primària

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha elaborat una campanya sobre la nova normalitat als centres d'Atenció Primària per tal d'informar a la ciutadania de la millor manera de relacionar-se amb els seus centres d'Atenció Primària i així "canalitzar les demandes de la població cap al recurs més adient, presencial o telemàtic", segons explica en aquest vídeo el director gerent del CST, Alfredo García. A més de la presentació del gerent, podeu veure en aquest mateix vídeo la campanya del CST, un exemple més de l'esforç que estan fent els associats al CSC per donar la millor atenció a la ciutadania en aquesta pandèmia per coronavirus.

 • Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - El doble circuit per a embarassades i nadons durant l'epidèmia de coronavirus

La directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Elisa Llurba, ens explica com van protegir a les embarassades i nadons durant la primera onada de l'epidèmia de coronavirus traslladant el circuit corresponent a la Fudnació Puigvert. I, a més, en aquesta experiència compartida de l'Hospital de Sant Pau ens mostren com es fa ara en el seu centre el doble circuit amb embarassades que hagin donat positiu per coronavirus i les que no. Una mostra més de l'excepcional adaptació i flexibilitat dels associats al CSC per donar la millor atenció a tothom en aquesta epidèmia.

 • Corporació de Salut del Maresme i la Selva - Hotels per a pacients i els apartaments per a professionals en la lluita contra la COVID-19

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMiS) comparteix la seva experiència sobre el recurs de l'hotel Salut que van posar en marxa per fer front a la pandèmia de coronavirus i dels apartaments que van tenir per a protegir els familiars i l'entorn dels seus propis professionals. La directora del CAP de Calella, Susanna Curós, explica com a través d'aquest nou recurs van aconseguir alliberar així llits d'hospital d'aguts en pacients que ja estaven en alta i fase de seguiment i alhora garantir les condicions d'aïllament després de l'alta. D'altra banda, la directora de Recursos Humans de la CSMiS, Natàlia Codina, junt alguns dels testimonis com van utilitzar apartaments per als professionals sanitaris de l'organització. Aquestes iniciatives es van desenvolupar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calella, l'Ajuntament de Lloret, i alguns particulars que van cedir les seves instal·lacions.

 • Fundació Salut Empordà - Atenció a pacients crítics en un hospital comarcal

L'anestesiòleg de l'Hospital de Figueres, Esteve López, de la Fundació Salut Empordà explica com van formar als professionals i van preparar l'espai per atendre els pacients crítics que, a acusa de la pandèmia de coronavirus, els hospitals de tercer nivell ja no podien assumir. Una gran experiència que mostra com el sistema, també des dels hospitals del territori, s'ha adaptat a unes circumstàncies tan complicades.

 • Parc Sanitari Pere Virgili - L'Atenció Intermèdia suma

El director d'Atenció Intermèdia, Recerca i Docència del Parc Sanitari Pere Virgili, Marco Inzitari, explica com han afrontat la pandèmia des de l'Atenció Intermèdia. Destaca l'aliança estratègica que van fer amb l'Hospital vall Hebrón i els canvis a infermeria, entre d'altres qüestions. Inzitari exposa en aquest vídeo una experiència que també s'ha publicat a la revista JAMDA sobre com van reaccionar, fer aïllaments i canviar circuits, en definitiva, com l'atenció intermèdia ha sumat en la lluita contra el coronavirus.

 • Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) - Epicentre a l'inici de la pandèmia

El gerent del Consorci sanitari de l'Anoia (CSA), Ferran García, explica la situació en la qual es va trobar el centre quan a l'inici de la pandèmia aquell territori era l'epicentre de la pandèmia. García destaca el treball en xarxa i la reorganització en equips multidisciplinaris com dues claus per afrontar la crisi sanitària i repassa altres mesures que van permetre tirar endavant. A més, el gerent del CSA ens deixa alguns aprenentatges d'aquesta crisi que no s'han d'oblidar.

 • Consorci Sanitari Integral (CSI) - Impressió 3D

Des del Consorci Sanitari Integral (CSI) expliquen com ha ajudat la impressió 3D per a la fabricació de material durant la crisi de la COVID-19. Aquest sistema d'impressió, implementat fa dos anys pel servei de traumatologia del CSI, ha estat fonamental per a compensar la falta de subministrament de determinats productes que el mercat no oferia com peces per a equipaments de respiració.  Coneixem l'experiència de la mà de Javier Grueso, director de sistemes d'informació; Edu López, responsable de control de gestió assistencial; i Oriol Dorado, tècnic en 3D.

 • Badalona Serveis Assistencials (BSA) - L'Atenció Intermèdia Suma

Des dels dobles circuits fins al tractament de la comunicació als familiars, quatre professionals en primera línia de Badalona Serveis Assistencials (BSA), donen el seu testimoni i repassen l'adaptació de l'atenció intermèdia en la crisi de l'epidèmia, assenyalant l'impacte emocional i la complexitat tant per als professionals, els pacients i els familiars. En concret, ens ho expliquen: la cap clínica i cap de servei en funcions del servei de Geriatria i Cures Paliatives, Anna Ferré; la cap d'infermeria d'atenció sociosanitària, Alicia Gutiérrez; la logopeda, Pilar Rubio; i la treballadora social, Teresa Cobo; totes elles de BSA.

 • Fundació Privada Hospital Asil de Granollers - Projecte GHATA

La crisi sanitària per l'epidèmia de coronavirus ha accelerat un innovador projecte de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers que permet que les visites del pacient siguin només les necessàries. Tot es gestiona a través de l'APP de l'hospital que, a partir d'algoritmes, fa que segons les respostes dels pacients s'activin diferents circuits. Una nova experiència dels associats al CSC que en aquest cas ens presenten el responsable de projectes de la Direcció d'Estratègia Digital, Toni Alonso, i el responsable de la Unitat de Pacients Externs del Servei de Farmàcia, Carlos Seguí, ambdòs de l'Hospital General de Granollers.

 • Parc de Salut Mar - L'Atenció Intermèdia suma

La flexibilitat i la capacitat d'adaptació de l'atenció intermèdia ha estat un valor cabdal per al sistema sanitari durant la crisi del coronavirus, així ho expliquen des del Parc de Salut Mar, on també es destaca el treball en equip i el paper de la geriatria. Ho expliquen la cap de geriatria del Parc de Salut Mar, Olga Vázquez; l'adjunta de geriatria del Centre Fòrum del Parc de Salut Mar, Lizzeth Canchucaja; i la infermera del Centre Fòrum del Parc de Salut Mar, Ana Rodríguez.

 • Consorci Sanitari Integral - L'Atenció Intermèdia suma

L'Atenció Intermèdia té un paper molt important en el sistema sanitari català i és un dels seus grans valors. El Consorci Sanitari Integral (CSI) és el primer que ens exposa quin rol han jugat els seus equips d'Atenció Intermèdia en la crisi sanitària per l'epidèmia de coronavirus. Per fer-ho, en aquest vídeo intervenen el cap del Servei de Geriatria i Cures Pal·liatives, un fisioterapeuta i una treballadora social, tots tres de l'Hospital Sociosanitari de l'Hospitalet.

 • Sant Andreu Salut - Gestió psicosocial de Treball Social en l'Atenció Intermèdia en la pandèmia COVID-19

Des de Sant Andreu Salut, ens expliquen una interessant experiència sobre com aborden en aquesta crisi sanitària del coronavirus la gestió psicosocial de suport als pacients d'atenció intermèdia que són pacients vulnerables i on és necessari mantenir la interacció pacient família durant l'ingrés malgrat l'aïllament obligat per l'epidèmia de coronavirus. Així, Elisabet Hernández del Arco, coordinadora del servei de Treball Social de l'Hospital Sant Andreu de Manresa, ens deixa un emotiu testimoni amb casos concrets d'aquest suport en nous canals com ara la videoconferència, també en l'atenció al final de vida.

 • Hospital Universitari Parc Taulí - Nous circuits i intervencions en salut mental per als professionals de l'hospital

En aquesta nova experiència compartida dels associats del CSC en la lluita contra el coronavirus, des de l'Hospital Universitari Parc Taulí ens expliquen com han abordat la salut mental dels professionals del centre amb nous circuits en aquest àmbit. Ho expliquen Narcís Cardoner, cap d'àrea de salut mental de l'Hospital Universitari Parc Taulí,i Clara López, psicòloga de l'Hospital Universitari Parc Taulí.

 • Consorci Hospitalari de Vic - Pavelló Vic Salut

En aquest vídeo podem conèixer amb imatges i el testimoni directe del director de Serveis i SAS del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Castellano, la transformació d'un pavelló esportiu davant una situació que estava al punt del col·lapse de l'hospital per la gran quantitat de pacients que arribaven d'urgències. Així, Castellano descriu en aquest vídeo com es van coordinar amb els agents territorials per aconseguir, en pocs dies, adaptar dues pistes esportives a un espai hospitalari completament equipat amb capacitat per 160 llits.