Actualitat >

Notícies

La intel·ligència emocional i el nou model d'ACP centren la tercera jornada d'atenció social del CSC

"Volem generar debat i aconseguir un compromís en la manera de fer, en l'atenció centrada en la persona", amb aquestes paraules el president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) transmetia exactament l'objectiu de la tercera jornada d'atenció social CSC celebrada aquest 13 de novembre al Palau Macaya de Barcelona, on 150 professionals van omplir l'auditori per seguir un matí on diversos experts van abordar el nou m'del d'atenció social i el paper de la intel·ligència emocional, descrita com "la capacitat d'identificar les nostres emocions i saber si són útils per la meva tasca", segons Laura Mari Barrajón, experta en la temàtica. Barrajón va impartir la conferència inaugural fent veure als professionals que omplien la sala la importància de cuidar i treballar les emocions, després d'aquesta aproximació més teòrica, la coordinadora d'Atenció Centrada en la Persona del CSC, Íngrid Roca, ha explicat el projecte Sentir desenvolupat al Centre Sociosanitari Frederica Montseny de Viladecans. Roca ha insistit que en la importància de treballar les emocions dels professionals perquè "no hi ha atenció centrada en la persona si l'equip no hi creu i no està implicat, han de saber que per a ells també tindrà beneficis" i ha assegurat que des del CSC es treballa perquè l'ACP sigui una norma i no una excepció. Seguidament s'ha presentat en Pepper a la jornada, en un vídeo on s'ha explicat el paper i projecció dels robots socials en l'atenció.

El nou paradigma de l'atenció social ha estat el tema de debat a la taula d'experiències on el director de Inforesidencias, Josep de Martí, ha explicat com han canviat els centres residencials i com es treballa als països del nord d'Europa aquest model d'atenció centrada en la persona. D'altra banda, la cap de servei de Psicogeriatria del Centre Sociosanitari Bernat Jaume, Ester Celda, ha exposat el canvi que van donar en l'atenció al seu centre on "mirem a la persona amb demència més enllà de la malaltia, amb una mirada més àmplia". I, finalment, la psicòloga del Centre Sociosanitari Frederica Montseny, Henar Pérez, ha donat a conèixer des de la seva experiència com estan vivint els professionals el canvi de model d'atenció al centre: "el canvi de model ens ha permés donar respostes als usuaris que abans no teníem i com a professional t'identifiques més amb l'atenció que es dona al centre". Per finalitzar l'acte, el director general del CSC, José Augusto García Navarro, ha llençat algunes reflexions advertint que "l'atenció centrada en la persona és un canvi de direcció" i que cal tenir-lo en compte davant un escenari de futur on doblarem el nombre de persones grans i viurem la irrupció de la intel·ligència artificial. A més, García Navarro ha assenyalat que "com a gestors hem de gestionar millor les emocions dels equips per millorar la seva efectivitat".

Pròximament publicarem un vídeo resum de la jornada, fins llavors es pot recuperar la sessió amb els vídeos de la retransmissió en directe a Periscope.