Actualitat >

Notícies

El CSC desenvoluparà models de compra per valor incorporant noves eines per a la negociació amb la indústria farmacèutica

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha començat a treballar en nous models de compra per valor de medicaments incorporant noves eines per a la gestió de la informació i la negociació amb la indústria farmacèutica. Es tracta d'un projecte innovador en col·laboració amb la marca de tecnologia sanitària Lyfegen, qui ha desenvolupat la major plataforma de gestió d'acords públics del món i un simulador de contractació de fàrmacs que permet aconseguir millors acords maximitzant el valor en el procés de compra.

L'objectiu d'aquesta iniciativa innovadora és incrementar els processos de compra basada en valor de medicaments, fet que permetrà als centres sanitaris associats al CSC posar el focus en l'avaluació dels beneficis clínics, econòmics i socials que el fàrmac pot aportar en relació amb el seu cost.

Per al disseny d'aquests nous models de compra s'ha utilitzat la base de dades "Lyfegen Agreements Library" i el "Lyfegen Drug Contracting Simulator", i s'ha treballat en l'automatització de tasques administratives i en la millora de la interoperabilitat entre hospitals i administracions sanitàries. Aquestes eines permeten al CSC conèixer i modelar diversos acords, així com millorar el procés de gestió dels fàrmacs en la central de contractació. El Consorci de Salut i Social de Catalunya es converteix així en la primera organització a Espanya a incorporar aquestes eines.

"Des del Consorci estem convençuts que l'accés a la innovació i la sostenibilitat del sistema de salut passa per arribar a acords innovadors de gestió amb els laboratoris farmacèutics", assenyala Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC. "L'aliança amb Lyfegen ens permet disposar d'una eina per a poder treballar en aquest sentit i avançar en l'establiment d'acords satisfactoris que ens facilitin l'accés a la innovació i contribueixin a la sostenibilitat del sistema de salut."

Per part seva, Girisha Fernando, CEO de Lyfegen, comenta que "és un orgull ajudar al Consorci a liderar l'accés a la innovació per a millorar l'atenció als pacients a Catalunya". "En utilitzar les nostres solucions avançades, més de 100 organitzacions de salut en tota la regió poden investigar, modelar i gestionar eficientment acords, així com l'adquisició de medicaments basada en valor", afegeix. "Això permet als professionals concentrar-se realment en el que més importa: l'atenció al pacient."

La col·laboració amb Lyfegen reflecteix el compromís del Consorci de Salut i Social de Catalunya amb la compra basada en valor dels medicaments i amb l'accés a la innovació farmacològica, així com la voluntat de continuar treballant per la implantació de solucions que garanteixin l'equitat i la sostenibilitat del sistema de salut.

El volum total de contractació del CSC, que actua com a central de compres del sector sanitari concertat de Catalunya, va ser de 1.497 milions d'euros el 2023. D'aquesta quantitat, el 90% va correspondre a medicaments i un 10%, a productes sanitaris.

En els últims anys, el Consorci ha incorporat aspectes de valor social en els processos de compra. Per exemple, s'ha compromès que el 100% de les seves licitacions de fàrmacs i productes sanitaris incorporin clàusules ambientals el 2024.

Mitjans com El GlobalActualidad Sanitaria i Pharmatech, entre d'altres, s'han fet ressò de la notícia.