Actualitat >

Notícies

Les conseqüències de la sequera per a la salut, en l'última Trobada de Salut Pública

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir ahir la primera Trobada de Salut Pública de l'any, titulada 'Sequera i salut: un repte de salut pública', on es van abordar les conseqüències per a la salut que por tenir l'actual situació de sequera i els reptes que planteja aquest episodi. El president del CSC, Josep Mayoral, va donar la benvinguda a la jornada i va recordar que, enguany, se celebra la desena edició d'aquest cicle. 

En la sessió van participar Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut; Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l'Agència Catalana de l'Aigua; Irene Corbella, cap del Servei de Salut Ambiental de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; Marta Ganzer, responsable de Gestió de Qualitat de l'Aigua d'Aigües de Barcelona i Anna Gómez, responsable del servei de Qualitat i Intervenció Ambiental de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Carme Chacón, subdirectora general de Protecció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, va moderar la jornada.

Carmen Cabezas va introduir les ponències i, en el seu discurs inicial, va assenyalar que "aquestes trobades són un punt de referència dels aspectes més importants de la salut pública". A més, va remarcar la importància del treball conjunt entre l'àmbit local i l'àmbit de la salut.

La primera ponència va ser la d'Enrique Velasco, qui va parlar de la situació de la sequera hidrològica. En la seva intervenció, va explicar que Catalunya viu el pitjor episodi conegut en pluja i temperatura, amb un dèficit de pluges del 50% al llarg de tres anys consecutius i un rècord de temperatures en els darrers dos anys, el que ha provocat un llarg estiatge en els rius arribant a mínims històrics de cabal fluent i nivells mínims de les reserves embassades.

Sobre les èpoques de l'any en les que hauria d'haver més pluges, va comentar que "les primaveres són cada cop més curtes i la passada tardor no va portar aigua als embassaments. Això últim és el primer cop que passa i és molt greu".

Seguidament, Irene Corbella va participar amb la presentació 'Repercussions sanitàries de la sequera. Mesures preventives i gestió del risc', on va explicar que una menor quantitat d'aigua disponible a causa de la sequera i, en conseqüència, un increment de l'ús d'aigua regenerada, pot comportar possibles problemàtiques de terbolesa, desinfecció i subproductes de desinfecció i concentració de paràmetres químics.

Així, va assenyalar que "prevenir la contaminació de les aigües, preservar el medi i analitzar el risc és essencial per promoure l'economia circular de l'aigua, amb suficient garantia sanitària" i va afegir que "els avanços tecnològics i científics permeten assolir uns nivells de qualitat de l'aigua que fan possible un major aprofitament dels diferents recursos hídrics disponibles".

Per la seva part, Marta Ganzer, d'Aigües de Barcelona, va donar el punt de vista del proveïdor amb la ponència 'Gestió de la sequera en el proveïment d'aigua a l'àrea de Barcelona', on va explicar mecanismes per mantenir la qualitat de l'aigua tot i la situació actual i com seria el pla de limitació del consum en cas que fos necessari aplicar-lo.

En aquest sentit, va comentar que "esperem no arribar a situacions extremes, però és necessari pensar en tot el que pot passar per poder treballar en la prevenció".

Finalment, Anna Gómez va compartir amb els assistents la perspectiva municipal amb la intervenció 'Sequera, qualitat de l'aigua, salut i desigualtats', on va assenyalar que "l'emergència climàtica i la sequera tenen impactes potencials importants en la salut de la població i contribueixen a multiplicar les desigualtats socials" i va apuntar al tancament de refugis climàtics i zones de bany públiques.

També va explicar que, des de l'estat d'alerta i d'emergència per sequera a Barcelona i la seva àrea metropolitana, l'ASPB ha incrementat els controls de qualitat de l'aigua a la xarxa de subministrament, als dipòsits de distribució i a l'ETAP Besòs més del 50% i que, "fins al moment, no s'ha detectat cap incompliment confirmat dels paràmetres legislats".

El cicle de Trobades de Salut Pública CSC 2024 continuarà amb una sessió sobre l'ús de les pantalles el 6 de juny, una altra sobre les contribucions dels plans locals de salut el 19 de setembre i l'última de l'any, que se celebrarà el 7 de novembre i tractarà de l'art sobre la salut.

Les Trobades de Salut Pública del CSC són sessions especialitzades que el Consorci va posar en marxa l'any 2014 amb l'objectiu de convertir-se en un referent a Catalunya, on els professionals puguin aprofundir i debatre temes d'actualitat en matèria de salut pública. Podeu recuperar el vídeo d'aquesta última trobada en aquest enllaç.