Actualitat >

Notícies

Parlem de la sostenibilitat dels nous fàrmacs al sistema actual a Sant Cugat del Vallès

Antoni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), va participar com a ponent, el passat dijous, a l'Aula d'extensió universitària per a la gent gran de Sant Cugat del Vallès. L'objectiu de la xerrada era abordar el repte que suposa fer sostenibles les noves incorporacions de fàrmacs en el sistema de salut actual.

En aquest sentit, va assenyalar que l'arribada de nous medicaments -la majoria d'ells amb preus elevats-, juntament amb l'increment del nombre de persones que els necessiten, posa en tensió el finançament del sistema públic de salut. "Malgrat que sempre ha estat així, actualment la irrupció de determinades tecnologies com ara la teràpia gènica o la teràpia cel·lular fan més visible aquesta situació. Fer-ho sostenible no és fàcil".

Alguns exemples d'eficiència

Segons Gilabert, des del punt de vista de la gestió sanitària la fórmula proposada implica anticipar els nous tractaments, avaluar-los, mesurar i monitorar els seus resultats, compartir els riscos de la incertesa en costos i resultats, i optimitzar l'eficiència. Iniciatives com ara la recepta electrònica, les polítiques de genèrics i biosimilars, els programes d'harmonització terapèutica o els models de pagament per resultats permeten un major grau d'eficiència i la generació d'un espai per a l'entrada dels nous medicaments.

El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC considera que, tot i l'eficiència generada per les mesures de gestió del sistema sanitari, els països també hauran de buscar fórmules per incrementar els ingressos amb vista a dotar els pressupostos de salut dels recursos necessaris. A més, va assegurar que l'èxit del cicle malaltia-tractament-curació fa que l'augment de la supervivència amb motiu dels tractaments incrementi la probabilitat de tornar a emmalaltir i, per tant, siguin necessaris més medicaments. "Curar el càncer o d'altres malalties serà possible gràcies a la tecnologia. Malauradament, aquesta tecnologia en forma de nous tractaments no serà barata i requerirà cada cop més recursos", va recordar.