Actualitat >

Notícies

Abordem els reptes i oportunitats dels serveis territorials de geriatria en una nova Sessió Tècnica CSC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir, el passat dijous, la Sessió Tècnica 'Els serveis territorials de geriatria: una nova manera d'abordar l'atenció a la població geriàtrica', on van participar el director general del CSC i president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología, José Augusto García Navarro; el geriatre al Servei Territorial de Geriatria del Consorci Hospitalari de Vic Joan Espaulella; el metge especialista en Medicina Interna i Geriatria, Jordi Mascaró; la directora d'Atenció Intermèdia del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, Helena Camell, i el cap del Servei de Geriatria i Pal·liatius del Consorci Sanitari Integral, Benito Fontecha.

José Augusto García Navarro va presentar 'La nova estratègia de l'atenció geriàtrica' i va parlar de les amenaces a les quals s'enfronta el sistema sanitari davant reptes com l'envelliment de la població. En aquest sentit, va apuntar que la geriatria pot ser la "taula de salvació", ja que "se centra a donar valor a la persona amb una visió àmplia, fa detecció i maneig de problemes més enllà de la medicina clàssica, té en compte tot el cicle de l'evolució del problema i el pronòstic, i evita duplicitats i intervencions innecessàries".

A més, va explicar per què són necessaris uns serveis clínics territorials de geriatria, tot assegurant que, "davant les dificultats per garantir la cartera de serveis hospitalària a tot el territori amb equitat, qualitat, seguretat i satisfacció per la ciutadania, hem de començar a treballar en xarxes d'hospitals". Aquest sistema, segons va assenyalar, presenta avantatges com un "model assistencial únic en diversos hospitals, l'optimització de recursos físics, un major nombre de pacients (millor atenció i recerca) i uns equips més grans i més atractius per a nous professionals".

Seguidament, va començar el torn d'exemples pràctics amb Jordi Mascaró, qui va presentar la 'Unitat Geriàtrica d'Aguts territorial de l'Àrea Integral de Salut Barcelona Dreta'. En la seva intervenció, va apuntar que "les organitzacions que integren serveis milloren els resultats a les poblacions, en especial en aquelles amb altes necessitats d'atenció".

Així, va explicar que els objectius del servei territorial són "oferir un servei assistencial únic i integrat, homogeneïtzar l'accés, reduir la variabilitat i facilitar la implementació dels projectes territorials de l'Agència d'Integració Social i Sanitària (AISS)".

Per la seva part, Helena Camell va presentar 'L'atenció pal·liativa en el marc del servei territorial de geriatria a l'Alt Penedès i Garraf', on va explicar la divisió en tres nivells: bàsic, per a pacients amb estabilitat clínica i mesures de control de símptomes; especialitzat, per a necessitats complexes i malalties avançades que requereix formació acreditada específica en cures pal·liatives, i centres de referència, per a patologies específiques que requereixen acreditacions oficials en atenció pal·liativa especialitzada (com és el cas de l'Institut Català d'Oncologia).

A més, va assenyalar l'envelliment de la població i la manca de professionals com a amenaces per a l'estabilitat del sistema i la "transformació del sociosanitari cap a l'atenció intermèdia i la trajectòria històrica de les cures pal·liatives a Catalunya (càtedres, equips molt sòlids, etc.)" com a oportunitats.

Finalment, Joan Espaulella, geriatre al Servei Territorial de Geriatria del Consorci Hospitalari de Vic, va presentar 'Serveis territorials de geriatria i cures pal·liatives: una gran oportunitat', on va explicar les experiències d'Osona i el Ripollès.

En la seva intervenció, va parlar de la necessitat "de crear un espai compartit entre l'àmbit hospitalari i l'àmbit de l'atenció primària i comunitària" i va apuntar que "l'anticipació ha de ser un element clau".

La jornada va ser presentada per la directora de l'Àrea Associativa del CSC, Noemí Pou, i per Benito Fontecha, qui també va moderar el torn de preguntes. La pròxima Sessió Tècnica tindrà lloc el 21 de març i abordarà l'atenció en salut mental orientada als quality rights (drets en qualitat).

Enllaços relacionats