Actualitat >

Notícies

Contribuïm, a través d'UCF, a la formació de professionals sanitaris en llengua catalana

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), a través d'Unió Consorci Formació (UCF), contribuirà a la formació gratuïta d'un total de 2.700 professionals de l'àmbit de la salut per millorar les seves competències en llengua catalana per a l'atenció sanitària. En el marc del programa Conforcat a Mida, l'objectiu principal d'aquesta iniciativa és que els professionals puguin assolir habilitats comunicatives i el nivell de català necessari per expressar-se oralment i per escrit en el seu context laboral.

El Programa de formació de llengua catalana per als professionals sanitaris és una iniciativa del Govern en què participen el Departament de Salut, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) del Departament d'Empresa i Treball, el Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya (CPNL). El CFCC, mitjançant el programa Conforcat a Mida, subvenciona la totalitat del cost de la formació a UCF, com a entitat proveïdora de formació de les patronals sanitàries de La Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS).

Programa de formació

Cada professional podrà participar, en grups de 20 persones com a màxim, en un d'aquests tres itineraris: nivell elemental, nivell intermedi i suficiència. La durada d'aquesta formació és de 100 hores entre formació virtual tutoritzada asíncrona (60 hores) i formació virtual síncrona amb un tutor per fer activitats i pràctiques de conversa (40 hores).

El Consorci per a la Normalització Lingüística ha elaborat els materials didàctics específics i singularitzats per a l'àmbit sanitari corresponents als nivells elemental, intermedi i suficiència i els ha cedit a UCF, que impartirà els cursos i els tindrà disponibles en el seu espai virtual d'aprenentatge. A més, el CPNL, com a organisme expert en aprenentatge de la llengua catalana, assessorarà l'equip d'UCF i formarà l'equip docent que impartirà les classes als sanitaris.

També està previst que la Secretaria de Política Lingüística formi els examinadors i correctors que hauran d'administrar i corregir les proves finals que donaran dret a l'obtenció d'un certificat reconegut.

En aquest sentit, el Govern defensa el criteri assumit per la comunitat científica que comprendre i parlar la llengua del pacient és una part central i indissociable de la qualitat assistencial, la qual cosa genera, a més, una comunicació satisfactòria amb un augment de la proximitat i la confiança entre professionals de la salut i persones usuàries. Alhora, incideix en la seguretat de l'atenció assistencial.

La formació es realitzarà entre el 3 d'abril i el 29 de novembre i les persones que la finalitzin tindran dos certificats d'aprofitament que els donaran dret a presentar-se a una prova per obtenir el certificat de nivell oficial, que es realitzarà des de Salut.

Les inscripcions al programa estan disponibles en aquest enllaç. Podeu accedir a la nota de premsa oficial aquí.