Actualitat >

Notícies

Participem en la Taula de treball d’Economia Circular al Sector Sanitari

L'Àrea de Sostenibilitat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha participat avui en la jornada organitzada pel Club EMAS amb motiu de la constitució de la Taula de treball d'Economia Circular al Sector Sanitari. En el marc d'aquesta taula i fins al juliol de 2025, es portarà a terme un projecte centrat en la identificació de les barreres i les potencials millores per promoure una activitat més circular i respectuosa amb el medi ambient al sector.

El projecte de Club EMAS busca, amb el suport de la Generalitat i de l'Agència de Residus de Catalunya, estudiar com assegurar l'efectiva aplicació dels principis de la jerarquia de gestió dels residus, analitzar la normativa vigent per identificar barreres i oportunitats, definir sinergies entre les parts interessades (centres sanitaris, administracions, gestors de residus i fabricants i proveïdors de productes sanitaris) i crear una base de coneixement del sector.

Amb aquest objectiu, el projecte planteja diferents tasques que van començar l'octubre del 2023 i que s'allargaran fins al juliol de 2025, com la recollida de dades i informació, les visites a instal·lacions per conèixer els aspectes tècnics de l'objecte d'estudi, les reunions amb experts i la constitució i reunions periòdiques de la taula de treball, un espai de treball conjunt entre les parts interessades.

En la reunió de la taula de treball d'avui, en la qual han participat Marta Moles i Anna Fuster, de l'Àrea de Sostenibilitat del CSC, s'han tractat aspectes com els reptes de la gestió de residus i les oportunitats de l'activitat sanitària en el marc de la prevenció i de la reutilització i reciclatge de materials. A més, s'han presentat els resultats de la prova pilot de reciclatge de materials plàstics feta a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

L'economia circular és un dels reptes que recull el document La sostenibilitat ambiental en el sector salut i social, un estudi elaborat per l'Àrea Associativa i l'Àrea de Sostenibilitat del CSC, i que ha comptat amb una àmplia participació d'entitats associades. L'informe fa una fotografia sobre l'estat actual de la sostenibilitat ambiental a les organitzacions amb l'objectiu d'obtenir un punt de partida per definir i prioritzar línies d'acció en aquest àmbit.