Actualitat >

Notícies

Parlem de qualitat i seguretat dels pacients en la primera Sessió Tècnica del 2024

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir el passat dijous la primera Sessió Tècnica de l'any, que va tractar sobre "L'abordatge dels reptes per a la millora de la qualitat i seguretat dels pacients". 

M. José Bueno, responsable de seguretat del pacient de Salut Sant Joan de Reus - Baix Camp, va moderar la sessió, que va comptar amb la participació de Clara Pareja, subdirectora general d'Ordenació i Qualitat Sanitàries i Farmacèutiques del Departament de Salut, que va parlar del Pla estratègic de qualitat i seguretat dels pacients de Catalunya 2023-2027 i Plataforma de seguretat dels pacients, i de Montse Gens, directora de Qualitat i Seguretat de la Gerència Territorial Camp de Tarragona, que va explicar la gestió del risc assistencial en un territori a partir de la Plataforma de seguretat dels pacients.

La primera presentació va ser la de Clara Pareja, qui va començar explicant que, "per ser excel·lents, les organitzacions sanitàries necessiten tres elements bàsics: el coneixement expert en l'àmbit de la salut, el coneixement expert en l'àmbit de la gestió i la qualitat i seguretat dels pacients. Aquesta última mirada completa les vessants clíniques i de gestió".

Quant al Pla estratègic de qualitat i seguretat dels pacients, Pareja va assenyalar que Catalunya "fa molts anys que treballa en aquest àmbit". Concretament, "es va iniciar en els anys 80 amb els primers models d'acreditació d'hospitals d'aguts". L'actual pla, va explicar, ha comptat amb la participació de professionals, pacients, ciutadans i proveïdors i altres organitzacions, i "s'organitza en vuit línies estratègiques": coneixement, recerca i innovació; polítiques; comunicació efectiva; lideratge i participació; aliances i treball en xarxa; models i eines; experiència i participació del pacient i avaluació i aprenentatge.

Respecte a la Plataforma de seguretat dels pacients, Pareja va detallar que és una plataforma digital que es va començar a dissenyar l'any 2021. "Sabem que l'acte assistencial comporta un risc, el risc zero no existeix, i la plataforma neix per donar resposta a aquest fet de dues maneres: una estratègia proactiva per evitar que succeeixin incidents i una estratègia reactiva de detecció, anàlisi i aprenentatge dels incidents", va apuntar.

Seguidament, Montse Gens va explicar com, des del Camp de Tarragona, van agafar el pla estratègic i el van desenvolupar al seu territori. "La Unitat de Qualitat de Gerència Territorial del Camp de Tarragona es va crear el 2017 per desplegar la política de qualitat i seguretat dels pacients de l'ICS", va assenyalar.

D'acord amb Pareja, també va indicar que "el risc zero no existeix i, per tant, ens hem d'organitzar per prevenir el risc amb protocols, procediments i bones pràctiques, però, quan passa alguna cosa, hem d'intentar aprendre i hem de tenir plans de resposta per donar atenció als pacients i familiars, als professionals i per treballar com aquest fet impacta en l'organització".

"El model de gestió del risc assistencial ens permet avançar cap a un aprenentatge organitzacional tot creant una dinàmica de treball participativa i orientada a una atenció de qualitat i segura", va dir, i va puntualitzar que, per poder implementar aquestes eines de gestió, "és importat tenir una cultura organitzativa".

La sessió va finalitzar amb un torn de preguntes, on els assistents, tant de forma presencial com online, van poder exposar els seus dubtes a les ponents en àmbits com la coordinació entre nivells assistencials, la protecció de dades i la comunicació amb el pacient. 

El president del CSC, Josep Mayoral, va ser l'encarregat de donar la benvinguda a la jornada i d'inaugurar el cicle de sessions, sobre el que va dir que tractaran "molts temes que preocupen al sector amb l'objectiu de trobar-nos per parlar i escoltar, per conèixer l'opinió de persones expertes i per avançar".

Podeu recuperar el vídeo de la jornada en aquest enllaç. La següent sessió tècnica tindrà lloc el 22 de febrer i tractarà sobre "Els serveis territorials de geriatria: una nova manera d'abordar l'atenció a la població geriàtrica". Podeu consultar el calendari de sessions aquí

Enllaços relacionats