Actualitat >

Notícies

Participem en la segona reunió plenària del Pacte Nacional de Salut, que obre el procés participatiu

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar, el passat dilluns, en la segona reunió de l'Espai del Pacte, la comissió de treball constituïda el juny de 2023 i que s'encarrega de definir els acords del Pacte Nacional de Salut, per a la seva aprovació definitiva el pròxim mes de juny. La sessió, celebrada a l'Espai Bital de l'Hospitalet de Llobregat, va ser encapçalada pel conseller de Salut, Manel Balcells, i la directora del Pacte, Yolanda Lejardi, els quals van presentar el document de bases, elaborat a partir del treball amb 54 experts, i van anunciar l'inici del procés participatiu.

El document presentat recull 13 reptes i 67 accions recomanades que, fruit de l'evidència disponible i el consens entre els experts, ha de servir de punt de partida per a la discussió del plenari, el qual haurà de definir els acords definitius. El treball per arribar a aquests acords també inclourà les aportacions recollides a través del procés participatiu i s'estendrà des del mes de febrer al mes de maig, amb la previsió de disposar del text definitiu del Pacte Nacional de Salut al juny de 2024.

Les recomanacions dels experts ja estan a disposició de tothom en la plataforma Participa Gencat, a través de la qual es va obrir el procés participatiu el passat dimarts, fins al 18 de febrer. La participació es pot dur a terme de manera individual o per mitjà d'entitats o associacions, a través d'un formulari en què s'expressarà el grau d'acord i de rellevància amb els reptes i les accions recomanades. Paral·lelament, s'iniciarà una campanya informativa per tal de convidar el màxim de persones a prendre-hi part. 

Per part del CSC, va participar en aquesta segona reunió plenària el president, Josep Mayoral, qui va reivindicar el paper del món local en el Pacte. La primera reunió plenària es va celebrar el juny de l'any passat, quan es va constituir la comissió, formada per membres del Govern, representants d'entitats ciutadanes, grups parlamentaris, organitzacions sanitàries, corporacions professionals, sindicats, societats del coneixement i entitats municipalistes.

L'objectiu del Pacte Nacional de Salut és transformar el sistema sanitari des del punt de vista de finançament i de model, per abordar els reptes de present i de futur. El treball entorn del pacte s'articula en set grans àmbits: el sistema de salut, els professionals, la sostenibilitat, la governança, la recerca i la innovació, l'avaluació i, finalment, la transformació digital.