Actualitat >

Notícies

Debatem sobre l'adopció de la innovació en salut amb el conseller Balcells

El conseller Manel Balcells va ser el convidat de l'última sessió de l'any del cicle Dijous Innovadors, que va tenir lloc ahir i la qual va girar entorn de la recerca, la transferència tecnològica i l'adopció de la innovació en salut. La sessió va ser inaugurada pel president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Josep Mayoral, i moderada per Toni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat, juntament amb Joan Cornet, director general d'Innohealth Academy.

El conseller de Salut, qui té una trajectòria molt vinculada a l'àmbit de la innovació, liderant projectes com el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) o el Centre de Teràpies Avançades de Catalunya (CTAC), va donar la seva visió sobre què suposa l'adopció de la innovació al sistema. Balcells va assenyalar que la innovació ha de respondre a les necessitats de la població i que "la tecnologia per la tecnologia no serveix". "Hem d'identificar els reptes, desenvolupar projectes que donin resposta a les necessitats detectades i, llavors, aplicar la tecnologia per dur-los a terme", va assegurar. Aquí, va posar exemples dels beneficis que pot comportar l'adopció de la innovació en l'atenció primària, utilitzant la intel·ligència artificial en el diagnòstic a través de les plaques de tòrax o en dermatologia.

Balcells va voler remarcar que la innovació es pot aplicar a tots els àmbits assistencials, des de l'atenció primària fins a l'especialitzada, passant per la sociosanitària. "Tots els professionals hi estan implicats", va dir el conseller, qui va posar èmfasi en la necessitat que es transmeti "l'esperit d'innovació" des de les direccions de les organitzacions. També va fer referència a la importància de generar espais de participació i cocreació, com són els living labs, per escoltar i fer participar totes les persones afectades.

En la mateixa línia, Balcells va explicar que la innovació ha de permetre "socialitzar" les teràpies avançades. Va advertir, però, que, perquè arribin a tothom i siguin sostenibles, "cal una estratègia per escalar l'adopció de la innovació al sistema. En aquest sentit, va apuntar a la necessitat que la innovació aporti un valor afegit. "No és només una estratègia de salut, sinó que és una estratègia econòmica i de creixement de país", va dir, tot assegurant que Catalunya té el "talent, coneixement i emprenedoria", per implementar-la. "Des del Departament de Salut estem en condicions d'impulsar l'adopció de la innovació al sistema", va declarar i va cloure la seva intervenció assegurant que "comptar amb el CSC, amb associats motivats per participar-hi aportant propostes, és una gran notícia".

El president del CSC, Josep Mayoral, va explicar que el Consorci té la intenció de continuar promovent la innovació entre els seus associats, "treballant en xarxa i en col·laboració amb el Departament de Salut". Va voler assenyalar que la innovació no ve només des dels centres grans, sinó que també dels més petits, fet que s'està demostrant en la diversitat de projectes que s'estan desenvolupant des d'iNexes. Mayoral també va posar èmfasi en el fet que la innovació no és només tecnològica, sinó també organitzativa i que, justament, "el CSC va néixer d'aquesta innovació".

L'última sessió del 2023 dels Dijous innovadors va finalitzar amb un debat entre els assistents, durant el qual van poder dirigir preguntes al conseller Balcells. L'objectiu d'aquest cicle de sessions, que s'organitza en format sopar i amb un caràcter distès, és aplegar agents innovadors del sistema de salut i de la societat en general per compartir el seu coneixement i expertesa sobre la innovació d'avui i els reptes de demà. Els Dijous Innovadors són una iniciativa del CSC, en col·laboració amb Innohealth Academy i gràcies al patrocini de Boehringer Ingelheim.