Actualitat >

Notícies

Presentem el nou model de Servei d'Atenció integral en l'Entorn Domiciliari (SAiED)

El Consorci de Salut i Social i Catalunya (CSC) va congregar la setmana passada prop d'un centenar de professionals d'ajuntaments i altres ens locals amb motiu de la presentació del nou model de Servei d'Atenció integral en l'Entorn Domiciliari (SAiED), desenvolupat per l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib).

La directora executiva d'eib, Victòria Coll, va explicar que cal un canvi de model que respongui a les actuals necessitats tant de les persones ateses com de les cuidadores, tot respectant el projecte de vida d'ambdues parts. En aquest sentit, el SAiED planteja una transformació del model tradicional cap a un model més especialitzat, que té en compte totes les persones que intervenen en la cura, que promou la formació continuada i l'intercanvi de coneixement, i que està basat en la proximitat i la flexibilitat.

En aquest sentit, Laia Colom, coordinadora tècnica d'eib, va assenyalar que, amb la implementació d'aquest model, es busca proporcionar un millor acompanyament a les persones i al seu entorn comunitari, promoure la salut i un envelliment actiu, retardar la institucionalització i disminuir les visites a urgències i els ingressos hospitalaris, a més de facilitar el traspàs d'informació i la recollida de dades.

Per la seva part, Alexandra Pérez, referent tècnica del Servei d'Atenció Domiciliària del CSC, es va centrar en els objectius de gestió i assistencials del SAiED. D'una banda, va explicar que vol ser un model eficient, disminuint costos a mitjà termini a partir de l'optimització dels recursos existents i la incorporació de recursos i actius de la comunitat. D'altra banda, segons va dir Pérez, es pretén posar la persona, la família i l'entorn cuidador al centre de totes les actuacions, basant l'atenció en la complexitat de cada cas.

Paula Carramolino, també referent tècnica del Servei d'Atenció Domiciliària del CSC, va explicar com funcionen els equips d'intervenció al SAiED, que són equips de proximitat els quals actuen de forma autònoma a cada zona. Aquests equips estan liderats per coordinadores tècniques i estan integrats per coordinadores PAD, una figura de proximitat amb les persones usuàries i la família que s'encarrega del compliment de l'activitat diària, a més de les professionals d'atenció directa (PAD). També són figures clau els professionals de suport especialitzat i el gestor de casos, el qual és l'enllaç amb l'atenció primària. La col·laboració i el treball conjunt amb la comunitat també és un element clau en l'organització dels equips, segons va assenyalar Carramolino.

La jornada va finalitzar amb la intervenció del president del CSC, Josep Mayoral, qui va voler felicitar l'equip de l'Àrea d'Envelliment i Benestar per un projecte "molt útil per a les entitats associades i la societat". "O fem polítiques centrades en les persones o no avançarem; cada persona requereix una mirada diferent", va assegurar. Mayoral també va reivindicar el paper del món local en l'atenció a les persones, sobretot a aquelles en situació de vulnerabilitat. "Des de la proximitat es coneixen millor els problemes, es fa una millor diagnosi i es dissenyen millor les solucions".