Actualitat >

Notícies

Participem en la presentació de la Central de Resultats 2023 de l'AQuAS

José Augusto García Navarro, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), ha intervingut aquest migdia en la presentació de la Central de Resultats 2023 de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS). Sota el lema 'Seguim mesurant, seguim millorant", la jornada ha tingut lloc a la Factoria Cultural de Terrassa i ha comptat amb les intervencions del conseller de Salut, Manel Balcells, i la secretària general del Departament, Mercè Salvat, així com del director del CatSalut, Ramon Canal, i Sandra García Armesto, directora d'AQuAS, a més d'altres integrants de l'equip tècnic de l'Agència.

Després d'un debat sobre el valor del procés participatiu en la Central de Resultats, el doctor García Navarro ha participat en la taula rodona "Per a què fem servir la Central de Resultats?", juntament amb Roser Fernández, directora general de la Unió Catalana d'Hospitals, i Xavier Pérez, director gerent de l'Institut Català de la Salut.

El director general del CSC ha posat de manifest la importància de poder disposar d'un instrument que permeti avaluar els resultats i que, donant resposta als reptes de futur, contribueixi a reforçar les polítiques en l'àmbit de l'atenció integrada social i sanitària. En aquest sentit, ha dit que la Central ha de proporcionar indicadors que facilitin la reordenació dels territoris amb una orientació a resultats, uns resultats que haurien d'incorporar, també, les expectatives del ciutadà amb relació a aspectes que els són d'interès, com és la qualitat de vida, el dolor i, fins i tot, la felicitat. El Dr. Garcia Navarro també ha apuntat a la necessitat de desenvolupar l'eina per tal que incorpori el cost en relació amb resultats de salut assolits. 

La sessió ha permès presentar els resultats, des del 2017 al 2022, dels diferents àmbits objecte d'anàlisi: atenció primària, atenció hospitalària, atenció intermèdia, salut mental i addiccions, emergències mèdiques i salut pública. Les dades són accessibles mitjançant un nou portal web, que permet consultes interactives i la visualització d'indicadors i resultats tant per territoris, com per centres assistencials, i segons diferents característiques com sexe, grups d'edat i nivell socioeconòmic. A la cloenda de l'acte, Manel Balcells ha animat a visitar el web als professionals, ja que "va bé per comparar-se i veure els resultats en salut dels territoris", però sobretot als responsables, polítics i tècnics, "per prendre decisions a l'hora de millorar els resultats en salut".

La Central de Resultats del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) té la missió de mesurar, avaluar i difondre els resultats assolits en l'àmbit de l'assistència sanitària pels diferents agents integrants del sistema sanitari d'utilització pública, a fi de facilitar una presa de decisions corresponsables al servei de la qualitat de l'atenció sanitària prestada als ciutadans de Catalunya, i d'afavorir la transparència i el retiment de comptes.