Actualitat >

Notícies

Assistim a l'exposició del pla de desplegament de l'atenció integrada a les residències de gent gran

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va assistir el passat dimarts a la presentació del 'Pla de desplegament de l'atenció integrada social i sanitària a les persones que viuen a residències de gent gran'. L'acte, dirigit a les entitats del sector, va anar a càrrec de Marta Segura, directora general de l'Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials i Aina Plaza, directora general de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut.

Aquest model es va iniciar amb la pandèmia de covid-19, moment en què es va posar de manifest la necessitat de reforçar el model d'atenció a la salut d'aquestes persones, i ara esdevindrà el model definitiu d'atenció integrada a les residències de gent gran (RGG). Suposa la integració definitiva entre els professionals dels equips d'atenció primària (EAP) i els de l'àmbit residencial, atès que les RGG són el domicili de les persones que hi viuen i l'EAP és l'equip responsable de preveure les necessitats sanitàries dels residents i de respondre-hi al mateix centre residencial.

Aquest pla s'articula des d'una resposta sistèmica territorial. El desplegament del nou model es realitzarà en el termini d'un any i començarà pels equips que ja tenen un grau de coordinació elevat amb les residències i que representen el 72% del total.

Més recursos per reforçar els EAP

Actualment, a Catalunya hi ha 1.042 centres residencials per a la gent gran -951 residències i 91 llars-residència- amb un total de 61.498 places. Del total de 376 EAP, 317 (84,3%) tenen, almenys, una RGG assignada a la seva àrea d'influència. Així, es destinaran recursos el 2024 per a reforçar els EAP per tal de donar resposta a aquest pla. Des de Salut es posa de manifest que ja es van incorporar professionals als EAP per fer aquesta funció i que es complementarà amb finançament addicional als equips per a noves contractacions, segons les persones que viuen en la seva àrea d'influència.

A més, als metges i les metgesses que en l'actualitat estan treballant a les residències de gent gran se'ls oferirà la possibilitat d'incorporar-se als EAP. Així, a les RGG es mantindrà la dotació d'infermeres segons els estàndards establerts. Des de Drets Socials es modificarà la normativa actual que regula la dotació de professionals, per tal d'eliminar el que correspon a l'assignació de metges, imprescindible per tal que Inspecció tingui en consideració el nou model.

En relació amb els aspectes operatius, es descriuen tres nivells de governança per al desplegament del Pla: es constituirà una comissió de direcció interdepartamental d'atenció integrada social i sanitària, comitès regionals per cada Regió Sanitària i comitès operatius en l'àmbit de sector sanitari.