Actualitat >

Notícies

Compartim experiències en la II Jornada de Voluntariat del CSC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir la II Jornada de Voluntariat en Salut: Compartim experiències, organitzada per l'Àrea Associativa i que ha comptat amb les intervencions de Sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, i Carme Bertral, secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut. També hi van participar, compartint la seva experiència de voluntariat, l'associació Salut Sense Sostre i tres entitats associades: l'Hospital Clínic, l'Hospital del Mar i l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues.

Sor Lucía Caram va iniciar la seva intervenció parlant del voluntariat com "la força de l'amor, de la humanització i de la compassió". "La compassió és la passió compartida per la vida", va dir, tot assegurant que "quan som compassius ens tornem sensibles al dolor de l'altre". En aquest sentit, va assenyalar que la pandèmia ens ha fet descobrir la virtualitat, però ens ha fet perdre la proximitat. "El voluntari és aquell que no té por de practicar la proximitat, encara que això el faci patir i sortir de la seva zona de confort".

La directora de la Fundació del Convent Santa Clara, que està duent a terme una important tasca humanitària en territoris com Ucraïna, va fer referència a la necessària col·laboració entre el voluntariat i les administracions. "Cadascú ha de fer el seu paper i s'han d'ajudar; la gent que pateix no pot esperar", va sentenciar. També va voler posar èmfasi en el fet que el voluntari és aquella persona que s'implica, no aquella que col·labora puntualment, i va acabar la seva intervenció agraint el suport rebut per part dels professionals sanitaris i dels centres associats.

La segona ponència de la jornada va servir per conèixer el projecte de Salut Sense Sostre, que reuneix un grup multidisciplinari de professionals de l'àmbit de la salut els quals ofereixen atenció sanitària i social a persones vulnerables amb dificultat d'accés al sistema públic. Mònica Gilaberte, metgessa de família del CAP Gòtic i voluntària de l'entitat, va explicar que, a Barcelona, es calcula que més de 1.230 persones viuen el carrer. Segons va detallar aquesta metgessa voluntària, les persones sense llar tenen una mortalitat entre tres i quatre vegades superior a la de la població general i, contràriament al que se sol pensar, les morts prematures en aquest col·lectiu estan més associades a quadres mèdics crònics que a malalties mentals o abusos de substàncies.

Per la seva part, Trini Suesa, infermera jubilada, va exposar el projecte de voluntariat a Salut Sense Sostre, del qual va destacar el valor de la proximitat. Es tracta d'una associació que va a buscar la persona al carrer, adaptant l'atenció a la seva manera de viure i buscant establir-hi vincles. En aquest sentit, Suesa va comentar que és més fàcil exercir l'empatia en la cura de les persones quan es tracta d'experiències viscudes. "Costa posar-se a la pell de la persona que viu al carrer quan no has viscut aquesta situació", va remarcar.

En la segona part de la jornada, va tenir lloc la ponència "El voluntariat des de les entitats de salut". Hi van participar Anna Jover, cap de Responsabilitat Corporativa de l'Hospital Clínic; Raquel Marcos, coordinadora de Voluntariat de l'Hospital del Mar, i Mireia Espinet, cap de Voluntariat de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, les quals van compartir els diferents models de voluntariat de cada centre.

L'Hospital Clínic té un model mixt amb voluntaris propis i entitats col·laboradores que, en conjunt, ofereixen "serveis testimonials, on persones voluntàries donen el seu testimoni a altres pacients amb els quals comparteixen experiències pel que fa a malalties o tractaments, serveis de cangur per a famílies que no poden estar en totes les preses dels nadons, i serveis d'acompanyament a persones que venen de fora de Barcelona, entre d'altres".

L'Hospital del Mar, d'altra banda, té un model de voluntariat extern que, segons va revelar Marcos, actua en tres àmbits: "aguts, atenció intermèdia i salut mental", amb programes com les sortides dels pacients a veure el mar. També va subratllar la integració dels voluntaris als equips assistencials com un dels punts clau del servei de voluntariat al centre.

En el cas del voluntariat de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, Espinet va apuntar que "es tracta d'un model propi format per unes 300 persones que acompanyen, donen suport i entretenen" a pacients i familiars del centre.

La cloenda de l'acte va anar a càrrec de Carme Bertral, secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, qui va destacar "la necessitat de fer sentir importants els voluntaris perquè, sense ells, és molt més difícil fer les coses".

La II Jornada de Voluntariat es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració de les entitats de salut que formen part del Grup de Treball de coordinadores de Voluntariat del CSC: Badalona Serveis Assistencials, el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, el Parc Taulí, l'Hospital Sant Joan de Déu, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, el Consorci Sanitari del Maresme, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital Clínic de Barcelona, el Consorci Sanitari de Terrassa, els Serveis de Saluts Integrats del Baix Empordà i l'Hospital del Mar. El president del CSC, Josep Mayoral, va voler remarcar la tasca duta a terme en el marc d'aquest espai de participació i, en referència al paper del voluntariat, va dir que "muscular una xarxa social és imprescindible per construir una societat diferent".