Actualitat >

Notícies

Una iniciativa conjunta del CSC i el Clínic, finalista d'un concurs de projectes innovadors en VIH

Una iniciativa conjunta de l'Hospital Clínic i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha estat finalista de la primera edició dels premis Visionarium, organitzada per Gilead en col·laboració amb Esade, per impulsar projectes innovadors vinculats a necessitats no cobertes en VIH. La proposta del Clínic i el CSC s'anomena 'Oasis. Optimització de l'aprenentatge d'aptituds i actituds basat en simulació en les intervencions de salut'. El projecte pretén implementar i avaluar una metodologia docent basada en la simulació clínica per millorar la qualitat de l'atenció assistencial de les persones amb SIDA i problemes de salut mental.​

La iniciativa Oasis consisteix en la realització de tallers presencials amb la simulació d'actors i actrius professionals en tres escenaris: cribratge i diagnòstic; gestió clínica (pacient complex) i terapèutica, i coordinació i derivació a equips d'atenció primària o a centre especialitzat. En total són tres escenes, d'entre cinc i deu minuts, que es representen de manera consecutiva. Posteriorment, es fa el debriefing. Els alumnes es reparteixen en tres grups que van canviant d'aula i la simulació la porten a terme tres alumnes de cada grup per escena mentre la resta l'observa.

L'acte d'entrega de les ajudes Visionarium va tenir lloc ahir, a Madrid, en una cerimònia en què es van desvelar els guanyadors d'entre els tres finalistes de cada categoria, un dels quals era Oasis. Jordi Blanch, consultor del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic i líder del projecte, va assistir a l'acte juntament amb Roger Llobet, coordinador d'Infermeria del Servei de Malalties Infeccioses del mateix centre, i Jordi Jordà, de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC.

Visionarium és el hub d'innovació d'Esade i Gilead Sciences, una multinacional biofarmacèutica americana referent en la investigació, desenvolupament i comercialització de teràpies innovadores relacionades amb el VIH, les hepatitis víriques i les malalties oncohematològiques.​​ El requisit per participar en la convocatòria era aportar solucions en els camps de la prevenció; diagnòstic i derivació, i qualitat assistencial de la persona amb VIH. En aquesta primera edició s'han avaluat 24 candidatures, d'entre les quals tres han resultat guanyadores d'una ajuda de 60.000 euros cadascuna per impulsar els seus projectes.