Actualitat >

Notícies

Aprenem els beneficis de les teràpies digitals i la intel·ligència artificial en l'atenció sanitària

Una trentena de persones han assistit avui a la primera jornada del taller sobre la utilització de les teràpies digitals i la intel·ligència artificial en l'atenció sanitària, organitzat per l'Àrea d'Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). Antoni Gilabert, director de l'àrea, ha donat la benvinguda als participants.

Susanna Aussó, secretària del Programa Salut/IA i responsable d'Intel·ligència Artificial de la Fundació TIC Salut Social, ha destacat que l'IA pot resultar útil en l'àmbit assistencial, atès que permet combinar molts tipus de dades de diferent tipologia: clíniques, genòmiques... "Les dades són la matèria primera". Tot i això, ha advertit que la complexitat d'aquest nou sistema en dificulta la comprensió. "Hi ha milions de paràmetres que s'estan provant i necessitem eines que ens expliquin què està passant; en salut és important saber per què un algoritme està donant una determinada predicció".

El director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens, ha incidit en la importància d'una regulació que "equilibri els beneficis amb els riscos". D'altra banda, creu que la intel·ligència artificial ha de ser capaç de generar valor amb algoritmes que ajudin a resoldre problemes, per a la construcció dels quals caldran dades. En aquest sentit, ha apuntat a la necessitat que, des de les administracions, se'n faciliti l'accés i se'n garanteixi l'avaluació i validació, amb un model que "solament funcionarà si existeix col·laboració publicoprivada". Finalment, demana adaptació als professionals de la salut. "No faran fora ningú, però qui no utilitzi els algoritmes quedarà fora de mercat. És un tsunami que afectarà totes les disciplines".

Després d'una activitat grupal lúdica, l'acte s'ha tancat amb una taula rodona d'experts. Hi han participat Anna de Dios, farmacèutica clínica especialista i coordinadora de Salut Mòbil de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Josep Estadella, adjunt sènior del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Rosa Maria Vivanco, responsable del Departament d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Qualitat de Serveis Sanitaris a AQuAS i Xavier Cantijoch, director de l'Oficina Tècnica del Consorci DTx.

Aquest dijous, la seu del Tech Barcelona acollirà, de 9 a 14 h, la segona jornada del taller, que abordarà la implementació pràctica de teràpies digitals i la IA en l'atenció sanitària.