Actualitat >

Notícies

Participem en el IX Congrés Internacional Dependència i Qualitat de Vida

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha participat en el IX Congrés Internacional Dependència i Qualitat de Vida "Integració sociosanitària: un balanç de la realitat", que ha celebrat la Fundación Edad&Vida entre el 6 i el 7 de novembre a l'Auditori Axa de Barcelona. El Consorci, a través de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib), ha estat, un any més, entitat col·laboradora d'aquest congrés.

El director general del CSC i president de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), José Augusto García Navarro, va moderar el passat dimarts la sessió 'L'impuls de la gestió integrada a través del finançament i sistemes de pagament', que va ser presidida per Cristina Bellido, directora de Negoci i Analytics de Vidacaixa.

La taula va comptar amb els ponents Tino Martí, coordinador de l'Observatori La Gestió Importa, Societat Catalana de Gestió Sanitària; Roberto Nuño, director d'Investigació i Formació de la Fundación Gaspar Casal, i Jenifer Knäpper, directora d'Assistència Sanitària de la Fundació Sant Francesc d'Assís i directora del centre sanitari d'atenció intermèdia Can Torras.

Durant la seva intervenció, García Navarro va afirmar que "la diferència entre el pressupost sanitari i el social és greu i profunda" i va assenyalar com a repte del sistema que el finançament es miri "des d'una òptica diferent, basada en el valor".

En el seu torn, Nuño va destacar que "hi ha una profunda inequitat en les despeses" de l'àmbit sanitari i social i que "falta visió estratègica en el finançament", posant com a exemple el Regne Unit, on "el finançament i les estructures són compartides". En aquest sentit, Martí va assenyalar que "la fragmentació (contraposada amb la integració) també es troba en el finançament" i que el primer que cal fer és poder mesurar el valor, per poder pagar en funció d'aquest valor i no del volum d'activitat. Per la la seva banda, Knäpper va posar el focus en la prevenció i va assegurar que "posar en marxa projectes socials redueix el cost sanitari".

García Navarro també va participar com a ponent a la sessió paral·lela 'Vacunació en l'adult gran i promoció de l'envelliment saludable', presidida per Josep Carné Teixidó, president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya i vicepresident de la Confederación Española de Organizaciones de Mayores, i moderada per Bárbara Rey-Actis, consultora especialitzada en longevitat. A la taula també hi va intervenir el ponent José Antonio Navarro-Alonso, consultor honorari Àrea Vacunes del Ministeri de Sanitat.

Durant la seva intervenció, García Navarro va assenyalar que les vacunes són una eina de prevenció i, per tant, una inversió. "Com més vacunes es desenvolupin, més malalties podrem prevenir", va assegurar el director general del CSC, qui considera que "cal apostar per un calendari vacunal únic per a tota la vida, no només per a infants, sinó també per a les persones adultes i les persones grans".

El Congrés ha tingut una àmplia participació de membres d'entitats associades, com Ana Mª de Andrés Lázaro, cap del Servei de Farmàcia del Parc Sanitari Pere Virgili; Pere Clavé, metge i director de Recerca i desenvolupament Acadèmic del Consorci Sanitari del Maresme; Carles Blay, especialista en Medicina Familiar i Comunitària, doctor en Ciències de la Salut i director de l'Escola de Salut de l'Hospital Sant Joan de Déu, Pedro M. Cano, director d'Estratègia, Planificació i Organització del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí, i Gemma Rubio, metgessa de família i directora d'Atenció Primària del CIS Cotxeres.

També hi han intrevingut representants d'entitats associades del món local, com Marta Villanueva Cendán, regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona; Montserrat Domènech, directora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès; Filo Cañete, diputada delegada de Cures i Cicle de vida de la Diputació de Barcelona, i Josep Muñoz, gerent de Serveis Socials també de la Diputació de Barcelona.

El conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, va participar dilluns en l'acte d'inauguració del Congrés, on va apuntar a la falta de finançament com un dels principals obstacles de cara a assolir unes cures de qualitat per a les persones amb dependència. Campuzano, juntament amb el conseller de Salut, Manel Balcells, també ha participat aquest dimarts en la sessió 'Desplegament de l'atenció integrada a Catalunya'.