Actualitat >

Notícies

Analitzem els models de col·laboració entre proveïdors de salut del SISCAT

El Consorci de Salut i Social (CSC) ha celebrat aquest dijous una nova Sessió Tècnica on s'han analitzat els models de col·laboració entre proveïdors de salut del SISCAT. La introducció de la jornada ha anat a càrrec de Xènia Acebes, directora assistencial de l'Hospital Sant Pau, qui també ha moderat la taula.

Com a ponents, l'acte ha comptat amb Ramon Salazar, director general de l'Institut Català d'Oncologia (ICO); Cristina Carod, directora assistencial de Badalona Serveis Assistencials (BSA), i Àngels Morales, gerent Territorial de Girona ICS - IAS.

La primera presentació ha estat la de Ramon Salazar, qui ha explicat el model assistencial de la Xarxa territorial oncohematològica de l'ICO, que abasta el 50% del capitatiu de Catalunya. Durant la seva intervenció, ha assenyalat que "el model de l'ICO està dissenyat per garantir la qualitat amb equitat territorial i la utilització racional del potencial dels serveis de la Xarxa, segons complexitat i capacitat dels recursos en cada situació".

Seguidament, Cristina Carod ha parlat de l'experiència de BSA en unitats funcionals i dels avenços en la gestió orientada al procés assistencial: "Les unitats funcionals són models assistencials que busquen un canvi de paradigma en l'organització assistencial de l'activitat que es duu a terme en el dia a dia", ha afirmat, i ha afegit que tenen l'objectiu d' "estandarditzar l'atenció i millorar-la amb una gestió integral dels recursos".

Per la seva part, Àngels Morales ha compartit reflexions després de 25 anys d'experiència en gestió de la col·laboració entre diferents proveïdors i ha assegurat que les aliances "redueixen la fragmentació en un sistema de salut multi proveïdor com el català, aportant visió territorial si es comparteix territori; garanteixen el coneixement a centres petits i milloren l'equitat assistencial", entre altres fortaleses. No obstant això, ha esmentat que encara "falten eines de governança".

Un cop finalitzades les presentacions, Xènia Acebes ha obert el debat preguntant quines són les palanques de canvi més efectives per anar cap a la integració i , per altra banda, quines són les dificultats per aconseguir-ho. Els ponents han coincidit en el fet que les principals palanques de canvi són "el model de pagament" i "la necessitat" i la principal dificultat és "la mobilitat dels professionals".

Per acabar, s'ha obert un torn de preguntes, on Xènia Acebes ha pogut explicar la seva experiència com a directora de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut durant la pandèmia de Covid, un moment que, segons ha explicat, va posar sobre la taula la necessitat de tenir "una imatge global dels recursos disponibles que hi ha a tots els hospitals".

Ja està disponible el vídeo de la jornada i es pot veure aquí.

Enllaços relacionats