Actualitat >

Notícies

El diagnòstic precoç del càncer s’abordarà al seminari internacional coorganitzat pel CSC a Bogotà

El seminari internacional 'Intervencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer: experiències a Amèrica Llatina i Europa', organitzat pel Servei d'Estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) amb la Universidad del Rosario (Colòmbia), tindrà lloc el pròxim 25 d'octubre, a l'auditori de l'Escuela de Medicina y Ciencia de la Salud d'aquesta universitat. El programa aborda les experiències d'Europa i Colòmbia i amb les intervencions adaptades en el marc del projecte 'Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer: una investigació operativa en diferents sistemes de salut de Llatinoamèrica (EquityCancer-LA)', finançat per la UE i liderat pel CSC. L'acte comptarà amb ponents nacionals i internacionals, així com amb la participació d'autoritats sanitàries, gerents, professionals de la salut, acadèmics i organitzacions socials.

Obriran el seminari les autoritats acadèmiques i de salut. A continuació, Ioannis Vouldis de Health & Cancer Mission at Health and Digital Executive Agency (HaDEA) de la Comissió Europea, presentarà les oportunitats ofertes pels programes Horizon Europe i EU Cancer Mission. Les experiències amb intervencions d'atenció integrada per al diagnòstic precoç del càncer a Europa i Colòmbia seran presentades per Josep Maria Borràs, director del Pla d'Oncologia de Catalunya, que destacarà els 'aprenentatges sobre els components claus dels circuit de diagnòstic ràpid de les experiències europees'. A continuació, Carolina Wiesner Ceballos, directora de l'Institut Nacional de Cancerologia de Colòmbia, analitzarà l'abordatge del 'Diagnòstic precoç al pla nacional de càncer de Colòmbia'.

El següent bloc estarà centrat en els avenços del projecte EquityCancer-LA i començarà amb la intervenció de María Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, investigadores del Servei d'Estudis del CSC i coordinadores del projecte, que en proporcionaran una visió general. A continuació, tindrà lloc la presentació de resultats sobre els 'Intervals diagnòstics, trajectòries assistencials i barreres en l'accés a Colòmbia, Xile i l'Equador' de Verònica Espinel, també investigadora del SEPPS. Per part del Parc Sanitari i la Fundació Sant Joan de Déu, els investigadors Maria Rubio i Ignacio Aznar analitzaran 'El cost del diagnòstic del càncer: una anàlisi comparativa a Colòmbia, Xile i l'Equador'.

El seminari tancarà amb un panell dedicat a les 'Experiències d'integració de l'atenció per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer a Colòmbia, Xile i Equador', amb la intervenció de les investigadores principals d'Amèrica Llatina, Amparo Mogollón, de la Universitat del Rosario, i Mauricio O'Byrne, del Comitè Conductor Local; Pamela Eguiguren, de la Universitat de Xile, i Andrés Peralta, de la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador, i Jacqueline Pérez, del grup de treball de professionals, que presentaran les seves experiències amb l'adaptació i implementació d'una intervenció per a la millora del diagnòstic del càncer en els seus contextos.

El projecte EquityCancer-LA

Liderat pel SEPPS, l'objectiu del projecte 'Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA)' és avaluar l'efectivitat contextual d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i l'Equador. Es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (España), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu, i la Universidad de Chile, el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colombia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, a Llatinoamèrica. Aquest projecte és finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226.

El seminari és obert a tothom que estigui interessat i es pot seguir en streaming a través de Youtube i de Zoom (ID Reunió: 811 6814 0177 / Codi d'accés: 740633).