Actualitat >

Notícies

El CSC participa en el 68è Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha participat activament en el 68è Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària, celebrat entre el 5 i el 7 d'octubre a Bilbao i on hem tingut l'oportunitat de presentar el Centre virtual d'Intel·ligència Artificial en Medicaments (CIAM). El Consorci ha intervingut en dues sessions i ha exposat diferents comunicacions en format de pòsters des de l'Àrea d'Innovació i Partenariat, l'Àrea de Farmàcia i del Medicament, i el Servei Agregat de Contractacions Administratives. 

Toni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat, va participar el dissabte 7 d'octubre en la sessió "Inteligencia Artificial, ¿horizontes lejanos?", amb la ponència "Proyecto CIAM, Centro virtual de Inteligencia Artificial en Medicamentos", on va presentar aquesta iniciativa que coordina el CSC. Durant la seva intervenció, Gilabert va reflexionar sobre els reptes de la intel·ligència artificial com a motor d'innovació i canvi en les organitzacions sanitàries i va assenyalar que "l'enorme quantitat de dades en l'àmbit del medicament permet anticipar noves eines basades en intel·ligència artificial al servei dels professionals i pacients". En aquest sentit, la iniciativa CIAM es va visualitzar com a estratègia referent per a la seva transversalitat i capacitat de garantir l'equitat en l'accés a la innovació tecnològica que suposa la intel·ligència artificial en els sistemes de salut.

Anteriorment, el dijous 5 d'octubre, Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament, va participar en la sessió "Revolucionando la gestión de la información sanitaria: avanzando en la inteligencia artificial", amb la presentació "Desarrollo de herramientas basadas en la inteligencia artificial para la mejora del uso racional de los medicamentos en Catalunya". Guiu va reflexionar sobre les oportunitats de la intel·ligència artificial en l'àmbit de la farmàcia i del medicament, així com la necessitat de validar les eines que es posin a disposició de professionals sanitaris i pacients. Durant la presentació, va assegurar que "la intel·ligència artificial ens ajudarà a millorar l'ús racional dels medicaments", en el marc del desenvolupament de noves eines per a la sostenibilitat i la qualitat assistencial en l'àmbit del medicament.

Des del CSC també es van presentar dues comunicacions tipus pòster. D'una banda, "Incorporación de criterios de sosteniblidad medioambiental en la compra de medicamentos en una central de contrataciones administrativas", treball del qual són autors Josep M. Guiu i Virginia Garcia, de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament, i Araceli Moratalla i Paula Hors, del Servei Agregat de Contractacions Administratives del CSC (SACAC). D'altra banda, es va exposar "Identificación de acciones prioritarias para el desarrollo de la medicina personalizada de precisión en Catalunya", un pòster amb els resultats i l'experiència en el desenvolupament del projecte "Propuestes per avançar en el model de Medicina Personalitzada de Precisió (MPP) a Catalunya".