Actualitat >

Notícies

Demà celebrem "Salut i mosquits com a vectors d'arbovirosis", l'última Trobada de Salut Pública del 2023

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) celebrarà l'última Trobada de Salut Pública de l'any el 9 de novembre, a les 14 h, sota el títol "One health. Salut i mosquits com a vectors d'arbovirosis". 

Pilar Serrano, cap de la Unitat de Sanitat Ambiental de la Diputació de Barcelona, serà la moderadora de la sessió, que comptarà amb la participació de Lourdes Migura, investigadora de l'IRTA-CReSA Centre de Recerca en Sanitat Animal; Carles Aranda, responsable del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat i investigador IRTA - CReSA, i Anna Martínez, cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

La sessió començarà amb la presentació de Lourdes Migura, "One Health: Interdependència entre la salut de les persones, els animals i el planeta", on parlarà del concepte Una Sola Salut, "un plantejament integrat i unificador que procura equilibrar i optimitzar de manera sostenible la salut de les persones, els animals i els ecosistemes". I és que "la salut humana i la salut animal estan intrínsecament relacionades, juntament amb el medi ambient que ens envolta. De fet, sabem que el 60% de les malalties que ens afecten als humans són d'origen zoonòtic, és a dir, que es transmeten dels animals a les persones. És més, el desenvolupament i la transmissió d'aquestes malalties depenen de l'equilibri dels ecosistemes naturals, cada vegada més deteriorats. Per això, en els últims anys, s'ha consolidat el concepte One Health".

Seguidament, Carles Aranda presentarà la ponència "Els mosquits vectors del nostre entorn i com controlar-los", on explicarà que "els mosquits són els causants de la transmissió arreu del món de malalties com ara el paludisme o la febre groga. A casa nostra, en les darreres dècades, tornen a tenir un protagonisme creixent com a vectors causants de la transmissió de malalties per arbovirus com el dengue o el virus del Nil occodental (VNO) i per aquesta raó els esforços pel seu control han de ser cada cop més intensos". Finalment, Anna Martínez hi intervindrà amb "Epidemiologia de les malalties transmeses per mosquits a Catalunya".

Les inscripcions a aquesta sessió estan obertes per assistir-hi online o presencialment.