Actualitat >

Notícies

Actualitzem els avanços en la transformació de l'atenció intermèdia

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va rebre el dijous 28 de setembre la visita dels responsables de l'Atenció Intermèdia del Departament de Salut i del CatSalut: Eva Melendo, directora del Pla Director Sociosanitari; Marco Inzitari i Mireia Llonch, de la Direcció executiva de Transformació de l'Atenció Intermèdia, i Galdina Valls, cap operativa de l'Atenció Intermèdia del CatSalut. Aquests quatre experts van assistir a la Comissió d'Atenció Intermèdia del Consorci per presentar els avanços en les diferents línies de treball dels nous Plans estratègics i el desplegament de la cartera de serveis, que han de permetre consolidar la transformació de l'atenció sociosanitària a l'atenció intermèdia.

El doctor Inzitari va iniciar la presentació posant èmfasi en el fet que Catalunya és un referent internacional en aquesta línia d'atenció. "L'atenció intermèdia és un valor de país, no existeix en gairebé cap altre lloc del món", ha assegurat. També va ressaltar el fet que la transformació de l'Atenció Intermèdia està molt alineada amb el Pla de Salut, ja que busca la millora de l'accessibilitat, de la qualitat i de l'eficiència, així com de l'equitat a la ciutadania.

La Sra. Eva Melendo va voler recordar que la transformació es fonamenta en els principis definits en el Pla estratègic d'atenció geriàtrica especialitzada i el Pla estratègic d'atenció pal·liativa especialitzada de Catalunya, que assenten les bases per a una atenció integral i centrada en la persona, de caràcter interdisciplinari, que promogui l'autonomia i que garanteixi la continuïtat assistencial. "Hem d'intentar que les persones no arribin als hospitals d'aguts i que aquelles que hi arribin puguin retornar a la comunitat com més aviat millor", va assenyalar Melendo, qui també va explicar que, amb aquesta voluntat, s'ha dissenyat la cartera de serveis d'atenció intermèdia, potenciant l'àmbit comunitari.

El doctor Inzitari va ser l'encarregat de fer un repàs dels avanços en les línies que han anomenat "hardware" del Pla, les quals tenen a veure amb canvis en elements estructurals, com el marc legislatiu, els sistemes d'informació, els sistemes de pagament, els estàndards de qualitat o la reordenació de la xarxa. Per la seva part, La doctora Valls es va centrar en les línies més "soft", vinculades a l'organització dels recursos i el disseny de programes transversals, fent èmfasi en la integració assistencial, amb atenció primària, i en plans específics (urgències, residències, fragilitat).

L'última intervenció va ser a càrrec de la doctora Llonch, qui va parlar de l'acció territorial i el contacte amb els proveïdors com a elements facilitadors de la transformació de l'atenció intermèdia. En aquest sentit, va explicar que es preveu la creació d'una xarxa territorial, amb professionals de perfils tècnics i clínics, mitjançant la identificació de líders assistencials territorials escollits conjuntament amb les regions, provinents de les diferents entitats proveïdores de servei, que estaran en una posició rotatòria. Així mateix, va assenyalar com un dels instruments importants la preparació d'un Pla de comunicació amb sector, professionals i ciutadania, de manera que es comptarà amb la participació activa de les patronals.

Des de CSC, vam agraïr la participació dels experts i els vam encoratjat a continuar realitzant una tasca que és imprescindible per avançar i que tindrà un gran impacte en el sector. Així mateix, van manifestar la nostra voluntat de crear sinergies conjuntes per transformar plegats l'atenció intermèdia.