Actualitat >

Notícies

El CSC participa en el Pla Operatiu d’Adopció de la Innovació al Sistema de Salut de Catalunya

Com a entitat membre de la Subcomissió d'Adopció de la Innovació al Sistema de Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha participat en l'elaboració del Pla Operatiu d'Adopció de la Innovació al Sistema de Salut de Catalunya, que ha estat presentat avui a Barcelona, en un acte presidit pel conseller de Salut, Manel Balcells.

L'objectiu d'aquest Pla és orquestrar un sistema de mapatge, registre, identificació, priorització  i acompanyament de la innovació perquè pugui ser incorporada de forma sistèmica i integral a tota la xarxa sanitària pública de forma òptima. Així ho han explicat els experts reunits a la presentació que s'ha celebrat al Palau Robert, entre els quals es trobava el director d'Innovació i Partenariat del CSC, Toni Gilabert.

A la taula rodona que ha tingut lloc en el marc de l'acte de presentació, Gilabert ha assenyalat que és un encert que aquest Pla hagi aconseguit aglutinar els diferents agents del sistema (administració, entitats proveïdores, indústria, etc.), fet que permetrà abordar-lo des d'una visió multidisciplinària i amb objectius compartits. Ha assenyalat, tanmateix, que el Pla "és condició necessària, però no serà suficient", ja que la innovació ha de ser també "desitjada i, per tant, incentivada".

En aquest sentit, el director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del Consorci  ha dit que cal "una aposta clara i una mirada posada en la inversió. "La mirada centrada en la despesa dificulta l'adopció de la innovació", ha advertit. Gilabert també ha aprofitat la seva intervenció per fer un repàs dels reptes que té el sistema en aquest àmbit, entre els quals ha destacat el seguiment i avaluació de l'adopció de la innovació. "En un entorn d'incertesa, el seguiment i monitoratge serà clau, transitant des de l'avaluació ex-ante a l'avaluació ex-post", ha assegurat.  

En el marc d'aquest Pla i com a membre de la  Subcomissió d'Adopció de la Innovació al Sistema de Salut, la funció del CSC serà contribuir a definir un nou model d'incentius per als diferents stakeholders del sistema i un model d'avaluació territorial d'innovació. Així mateix, des del Consorci s'ajudarà a construir el mapatge d'iniciatives de suport a la valorització de la innovació disponibles a l'ecosistema i a construir un registre, coordinat amb altres fonts d'informació, de les innovacions que vulguin accedir al sistema de salut. Igualment, es donarà suport en la creació d'una unitat d'acompanyament multidisciplinària d'innovació.

Impulsada pel Departament de Salut i coordinada per Biocat, la Subcomissió d'Adopció de la Innovació al Sistema de Salut té per objectiu dissenyar i consensuar els circuits i instruments necessaris per promoure l'adopció d'innovació al sistema.