Actualitat >

Notícies

Josep Mayoral, nou president del Consorci de Salut i Social de Catalunya

Josep Mayoral i Antigas és el nou president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), després d'haver estat escollit per unanimitat a la Junta General Extraordinària que s'ha celebrat aquest migdia a la seu de l'entitat, amb motiu de la renovació dels òrgans de govern. Mayoral substitueix així Manel Ferré i Montañés, qui ha presidit el CSC des del 2011 i a qui, durant l'acte, s'ha agraït els serveis prestats, en una etapa de creixement i consolidació de la institució com a referent al sector sanitari i social.


Josep Mayoral va ser alcalde de Granollers entre 2004 i 2022, i vicepresident de la Diputació de Barcelona entre 2009 i 2011. Llicenciat en Ciències Econòmiques, va exercir com a professor de l'Escola Municipal de Treball de Granollers, que també va dirigir. Té una llarga trajectòria a l'administració pública, que va iniciar a l'Ajuntament de Granollers l'any 1987. Va estar al capdavant de les regidories de Relacions Ciutadanes, d'Imatge i Comunicació, i va ser tinent d'alcalde de l'àrea de Territori fins al 2004, quan va assumir l'alcaldia. Prèviament al seu nomenament com a vicepresident de la Diputació de Barcelona, va ser el responsable de les àrees d'Obres Públiques, Turisme i d'Espais Naturals del govern provincial.

Durant el seu discurs de nomenament, el nou president ha volgut posar èmfasi en el lideratge que ha d'exercir el CSC en la defensa d'un nou model sanitari i social "col·laboratiu i basat en aliances de proximitat, a partir dels valors i les potencialitats de cada proveïdor", per garantir la qualitat i la sostenibilitat del sistema. "El municipalisme i els municipis han d'estar en la definició i la governança d'aquest model", ha assenyalat. Així mateix, ha volgut remarcar el paper que ha de tenir el món local en el desenvolupament de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària (AISS). "És des de la proximitat des d'on es detecten millor els problemes i es dissenyen millor les solucions", ha assegurat.

En la mateixa línia, Mayoral ha apuntat com una de les prioritats de la legislatura 2023-2026 promoure una transformació del model d'atenció a la gent gran i a la dependència, on la pandèmia ha deixat "moltes ferides obertes". "Necessitem un canvi radical de model de cures de llarga durada, que estigui basat en l'atenció domiciliària i comunitària i garanteixi els drets de tothom, amb participació activa de les xarxes de suport de base territorial", ha explicat.
Així mateix, el recentment nomenat president del CSC ha prioritzat el diàleg i la negociació per millorar el finançament del sistema sanitari social i, en un escenari econòmic especialment complicat, ha animat l'equip professional del Consorci a seguir impulsant la mancomunació de serveis, la innovació i la formació perquè els proveïdors de sistema públic puguin ser més eficients i reduir costos. També ha fet referència a l'acompanyament del CSC als ajuntaments en el desplegament de les seves competències en salut pública per "promoure ciutats saludables des de la cura de l'entorn, l'educació i la prevenció".


Renovació del Consell Rector del CSC
A més de la presidència, a la Junta General Extraordinària d'avui s'han renovat els càrrecs del Consell Rector del CSC, format pels quatre vicepresidents i deu vocals. Els nous vicepresidents són Adam Tomàs i Roiget (Fundació Privada Serveis Socials del Montsià / Hospital Comarcal d'Amposta), Josep Maria Corominas i Barnadas (Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa), Sandra Guaita i Esteruelas (Centre MQ Reus) i Marta Villanueva i Cendán (Ajuntament de Barcelona).

Pel que fa als vocals, han estat escollits David Bote i Paz (Ajuntament de Mataró), Dolors Costa i Sempere (Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell), Salut González i Martín (Ajuntament de Sant Boi de Llobregat), Fèlix Larrosa i Piqué (Ajuntament de Lleida), Martí Masferrer i Mascort (Institut d'Assistència Sanitària), Jordi Masquef i Creus (Ajuntament de Figueres), José Antonio Montero i Domínguez (Ajuntament de Montornès del Vallès), Laura Pineda i García (Ajuntament de Sabadell), Francisco Romero i Gamarra (Ajuntament de Vilafranca del Penedès) i Josep Maria Vallès i Navarro (Ajuntament de Sant Cugat del Vallès).

El president, Josep Mayoral, ha volgut subratllar el caràcter plural del Consell Rector, el qual ha assegurat que s'ha construït "des d'una vocació unitària, amb tots els colors, tots els territoris, representant realitats diverses, amb gent de llarga experiència i amb persones que garanteixen la renovació".


Assemblea General Extraordinària de CAPSS
La Junta General Extraordinària del CSC s'ha celebrat conjuntament amb l'Assemblea General Extraordinària del Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS), durant la qual Josep Mayoral, com a president del CSC, ha assumit, també, la presidència de l'associació empresarial.

L'Assemblea General Extraordinària ha servit, igualment, per ratificar el nomenament de José Augusto García Navarro com a secretari general de la Patronal. D'aquesta manera, l'actual director general del CSC, qui ja era membre de la Junta Directiva de CAPSS, agafa el relleu de Rafael Lledó Rodríguez, el qual ha ostentat la secretaria general des del 2016. Lledó va renunciar al càrrec el passat mes de juny, en assumir la gerència del Consorci Sanitari del Maresme.

CAPSS és una associació empresarial creada pels associats del CSC l'any 1995, que té com a principal objectiu la representació, defensa i promoció dels interessos econòmics, socials i professionals dels seus afiliats. Són membres d'aquesta patronal totes les entitats associades al CSC i, per tant, agrupa centres sanitaris i d'atenció social que presten serveis públics sense ànim de lucre.

Enllaços relacionats