Actualitat >

Notícies

Les aplicacions de les ciències fotòniques en salut, en una nova trobada dels "Dijous Innovadors"

L'Àrea d'Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va organitzar, el passat 19 de juliol, una nova trobada del cicle "Dijous Innovadors", un espai que té per objectiu intercanviar idees i potenciar el motor d'innovació del sector. Aquesta sessió, que es va celebrar excepcionalment un dimecres, es va centrar en les aplicacions de les ciències fotòniques en l'àmbit de la salut.  La trobada va comptar amb la participació de Lluís Torner, director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), així com del director general d'InnoHealth Academy, Joan Cornet, i el director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, els quals van moderar el debat posterior.

En la seva intervenció, Lluís Torner va explicar què és l'ICFO i quines tasques desenvolupa. Es tracta d'un institut que treballa amb la ciència dels fotons, les partícules de la llum, especialment partícules de llum tecnològiques, no de llum natural. Un feix de llum natural està ple de partícules fotòniques complexes i variables entre elles que es comporten de forma irregular. Tal com va explicar Torner, un làser, per exemple, és un feix de llum creat amb tecnologia que conté partícules fotòniques que són idèntiques entre elles. Amb la fotònica, es pot controlar cada fotó d'aquest làser d'una manera molt precisa, fet que permet modular les propietats de la llum per desenvolupar diverses aplicacions, com ara tallar una paret o passar a través d'una cèl·lula sense immutar-la.

En definitiva, les ciències fotòniques s'ocupen de l'ús de la física i la manipulació tecnològica de les partícules de llum amb aplicacions que també poden repercutir en l'àmbit de la salut. Un dels possibles usos seria, tal com va explicar Torner, "posar un marcador de llum al virus de la SIDA i seguir-lo per veure com burla el sistema immunitari". De fet, aquesta tecnologia va permetre descobrir com el virus s'introdueix dins les mateixes cèl·lules del sistema immunitari per evitar ser detectat i eliminat.

La fotònica permet també fer diagnòstics no invasius, com capturar imatges, de forma no invasiva, del cervell i del crani de forma continuada, amb aplicacions com comprovar el rec sanguini de nadons o persones que han patit un ictus. La sessió, tal com va assegurar Antoni Gilabert, va ser una gran oportunitat d'aprenentatge sobre una ciència que obre la porta a la tecnologia del futur per aplicar-la al present. "Els fotons, dirigits de la mà d'en Lluís Torner de l'ICFO, ens han il·luminat el camí cap a prometedores solucions futures no invasives i per a la comprensió i diagnòstic de les malalties."

Mitjançant l'Àrea d'Innovació i Partenariat, el CSC explorarà potencials vies de col·laboració entre l'ICFO i la xarxa iNexesCSC perquè tot aquest nou coneixement sigui accessible per a les entitats associades.

El cicle "Dijous Innovadors" és una iniciativa possible gràcies al patrocini de Boehringer Ingelheim. Aquesta sessió, a més, va estar coorganitzada amb Innohealth Academy. Aquest cicle de trobades té la finalitat d'aplegar agents innovadors del sistema de salut i la societat en general que posin en comú el seu coneixement i expertesa mitjançant xerrades, debats, dinàmiques i col·loquis sobre la innovació d'avui i els reptes de demà. El format és de caràcter relaxat, amb diversos espais de participació i sopar inclòs.