Actualitat >

Notícies

L'experiència de coordinació clínica de metges generalistes i especialistes en xarxes de serveis de salut de Mèxic, en una nova publicació del SEPPS

La Revista Chilena de Salud Pública ha publicat l'article ¿Cuál es la experiencia de coordinación clínica de médicos/as generalistas y especialistas en redes de servicios de salud de México? Análisis comparativo 2015-2017, elaborat en col·laboració entre el Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya i la Universidad Veracruzana de Mèxic en el marc del projecte Equity-LA II. L'article mostra una limitada experiència i percepció de la coordinació clínica entre nivells d'atenció de metges generalistes i especialistes el 2015, amb millores el 2017 en una de les dues xarxes de serveis de salut analitzades, compatibles amb la intervenció participativa introduïda per a la seva millora.

L'article analitza l'experiència i la percepció de coordinació clínica entre nivells d'atenció de metges generalistes i especialistes, i els seus canvis entre 2015-2017 en dues xarxes de serveis de salut de Mèxic, mitjançant dues enquestes, a una mostra de 728 metges de les xarxes del servei de salut dels municipis de Xalapa i Veracuz a l'Estat de Veracruz. Els resultats mostraven el 2015 nivells baixos de coneixement personal i confiança en les habilitats clíniques dels metges de l'altre nivell d'atenció, així com una coordinació clínica limitada, principalment en l'intercanvi d'informació, coherència de l'atenció, seguiment i accessibilitat entre nivells. En canvi, el 2017, a la xarxa de serveis de Xalapa va millorar considerablement el coneixement i la confiança, l'intercanvi d'informació clínica, el seguiment en atenció primària i l'accés de pacients a l'atenció especialitzada. No obstant això, encara s'evidencien problemes importants de coordinació clínica entre nivells, així com una evolució diferent de les xarxes analitzades, que podria estar relacionada amb els canvis organitzatius introduïts mitjançant estratègies participatives basades en la retroalimentació mútua i dirigits a reforçar la coordinació entre nivells.

Signen l'article Julieta López-Vázquez i Nèstor Cabrera Mendoza (Universitat Veracruzana), així com Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez (Consorci de Salut i Social de Catalunya). L'article va ser elaborat com a part de la tesi doctoral de Julieta López, en el marc del projecte Equity-LA II: Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut d'Amèrica Llatina, projecte col·laboratiu internacional, finançat per la Unió Europea, liderat pel Servei d'Estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya, i desenvolupat amb participació d'institucions de vuit països i nou institucions: Prince Leopold Instituut Voor Tropische Geneeskunde (Bèlgica), Universidad del Rosario (Colòmbia), Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira i Fundação Universidade de Pernambuco (Brasil), Universidad de Chile (Xile), Universidad Veracruzana (Mèxic), Universidad de Rosario (Argentina), Instituto de la Salud Juan Lazarte (Argentina) i Universidad de la República (Uruguai).