Actualitat >

Notícies

La II Jornada de Sostenibilitat del CSC reconeix la tasca de les entitats associades en sostenibilitat ambiental

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat 13 de juliol, la II Jornada de Sostenibilitat, sota el lema "El sector salut i social davant l'emergència climàtica: Què estem fent?". Tal com va explicar el president del CSC, Manel Ferré, en la inauguració, la jornada buscava "donar visibilitat a la tasca dels nostres associats en l'àmbit de la sostenibilitat ambiental" i, amb aquest objectiu, es va presentar l'estudi Estat de la situació en sostenibilitat ambiental de les entitats sanitàries i socials, així com les experiències de tres institucions associades: el Banc de Sang i Teixits, el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí i el Consorci Hospitalari de Vic. A més, la trobada va servir per presentar bones pràctiques en sostenibilitat ambiental del CSC i va comptar amb la participació de Gemma Puig, meteoròloga de TV3 i Catalunya Ràdio.

En la seva ponència "Del canvi climàtic a l'emergència climàtica", Puig va aportar nombroses dades a escala mundial i local que demostren que l'escalfament global és un fet i que cal actuar de manera urgent. "És cert que de fenòmens meteorològics extrems n'hi ha hagut sempre, però el canvi climàtic té a veure amb la freqüència i la persistència d'aquests fenòmens", va assenyalar amb referència a les temperatures que hem viscut en els últims anys, les pedregades i la sequera.

A continuació, representants de les Àrees de Serveis Generals, el Servei Agregat de Compres Administratives (SACAC), Farmàcia i Medicament, el Servei d'Estudis, Innovació i Partenariat, i Comunicació van explicar la seva contribució en l'àmbit de la sostenibilitat ambiental. "El compromís del CSC amb la sostenibilitat és transversal i es tradueix en accions a totes les àrees. També estem facilitant eines als associats, com la Guia de sostenibilitat per al sector salut i social", va assenyalar Marta Moles, responsable de Sostenibilitat del Consorci.

La coordinadora tècnica de l'Àrea Associativa, Rosalia Serra, va ser l'encarregada de presentar el treball Estat de la situació en sostenibilitat ambiental de les entitats sanitàries i socials, en què han participat 40 centres associats al CSC. Una de les principals conclusions d'aquest treball és que els àmbits de l'eficiència energètica i l'economia circular són aquells en què s'estan desenvolupant més accions. Per exemple, el 67% de les entitats disposa d'energies renovables i gairebé el 80% treballa per eliminar el plàstic d'un sol ús. En canvi, el càlcul de la petjada de carboni i la mobilitat sostenible són els àmbits en què menys s'està treballant: només el 18% de les entitats consultades mesura la petjada de l'activitat directa i també són minoria, un 36%, les que han implementat alguna mesura en mobilitat. "La bona notícia és que tots els associats estan fent alguna cosa, per petita que sigui", va concloure Serra.

La jornada va prosseguir amb la presentació de tres experiències dels associats. Jaume Vives, del Departament d'Operacions i Enginyeria del Banc de Sang i Teixits, va presentar l'edifici de la seva seu central de l'entitat, concebut ja l'any 2010 amb criteris de sostenibilitat ambiental, sobretot d'eficiència energètica, i que va ser finalista en els premis Sustainable Energy Europe Awards 2011. Per la seva part, Mar Castiñeira, cap de compres del Parc Tauli, va explicar l'estudi que van dur a terme per optimitzar el sistema de logística. Ajustant estocs i transport, l'entitat ha aconseguit ser més eficient i, per tant, reduir la petjada de carboni, al mateix temps que ha disminuït el cost econòmic del transport de material.

L'última experiència va anar a càrrec d'Anna Fuster, tècnica de medi ambient del Consorci Hospitalari de Vic i del CSC, qui va exposar diverses actuacions en el marc del Pla estratègic de medi ambient 21-26 del CHV. En l'àmbit de la mitigació, es porten a terme diferents accions per reduir la petjada de carboni derivada de l'activitat de l'organització, amb el compromís de neutralitat per al 2050 i de reduir-la al 50% el 2030. D'altra banda, comencen a actuar ja en l'adaptació al canvi climàtic, a través del projecte europeu Life Resystal, de la Xarxa d'Hospitals Verds i Saludables.

El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va cloure la jornada felicitant totes les entitats associades i posant èmfasi en el fet que tota la tasca que s'està desenvolupant en sostenibilitat ambiental s'ha d'entendre des d'una perspectiva de prevenció en salut. "La feina que esteu fent és molt important en un sector molt centrat en el tractament de la malaltia", va assegurar.