Actualitat >

Notícies

Els experts adverteixen que les addiccions comportamentals a les aplicacions mòbils tenen conseqüències en la salut pública

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat 29 de juny, una nova Trobada de Salut Pública. Sota el títol "Impacte i reptes de les addiccions comportamentals al nostre entorn. Una perspectiva de salut pública", la sessió va comptar amb la participació dels experts Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT); Elisardo Becoña, catedràtic de la Universidad de Santiago de Compostela, i Catrina Clotas, tècnica en Salut Pública al Servei d'Atenció i Prevenció a les Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. El debat, que va ser moderat per Josep Maria Pons, responsable de Relacions Institucionals i Programes de l'ASPCAT, va posar sobre la taula com les addiccions als dispositius i aplicacions mòbils acaben desencadenant trastorns relacionats amb la compra compulsiva o l'addicció al joc en línia.

Tal com va apuntar el president del CSC, Manel Ferré, en el moment d'obrir la jornada, la sessió se centraria a parlar "d'addiccions sense drogues", tot i que les conseqüències en la salut pública són igual de nocives.

El primer a intervenir va ser Joan Colom, amb la ponència "Impacte i abordatge de les addiccions comportamentals a Catalunya", en què va aportar informació disponible sobre la situació de les addiccions comportamentals a Catalunya. Colom va assegurar que entrar en l'addicció en línia "és molt fàcil" i no és només un problema que afecta, especialment, els adolescents, sinó que aquests tipus de comportaments es donen a totes les franges d'edat. "El 2021, el 4,3% de la població general feia un ús compulsiu d'internet, i al segment 14-18 anys era del 27,1%", va alertar.

Per la seva part, Elisardo Becoña, amb la ponència "Prevenció ambiental en addiccions comportamentals", va explicar que "quan no hi havia internet, l'addicció no existia". "Hem de fer front a aquesta nova problemàtica perquè la xarxa no serà desconnectada mai", va advertir. Tenint en compte aquest context, el catedràtic va denunciar que "les administracions opten per legalitzar per recaptar i el problema continua creixent", posant així en relleu la necessitat de regular i acotar el marge de maniobra de cases d'apostes, entre d'altres.

La darrera intervenció va anar a càrrec de Catrina Clotas, del Servei d'Atenció i Prevenció a les Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que, amb la ponència "Prevenció dels danys associats al joc d'apostes: la proposta de Barcelona", va parlar de les principals accions de la primera mesura de govern de l'Ajuntament de Barcelona, desenvolupades en els darrers tres anys per prevenir i abordar el joc d'apostes, així com els seus danys associats. Clotas va explicar que "tot i que els joves hi juguen menys, els problemes són més greus", i va advertir que "es necessiten mesures urgents per reduir el joc d'apostes des d'una perspectiva de salut pública".

Podeu recuperar el vídeo de la sessió en aquest enllaç.

El cicle de trobades es reprendrà el 21 de setembre amb "La prevenció de les infeccions de transmissió sexual en un entorn cosmopolita i dins el marc dels drets sexuals" i "One health. Salut i mosquits com a vectors d'arbovirosis", com a darrera trobada, el 9 de novembre.

Les Trobades de Salut Pública del CSC són sessions especialitzades, que el CSC va posar en marxa l'any 2014. L'objectiu d'aquestes trobades en convertir-se en un referent a Catalunya, on els professionals puguin aprofundir i debatre temes d'actualitat en matèria de salut pública.