Actualitat >

Notícies

Assistim a la jornada de desinstitucionalització de Drets Socials i Salut

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va assistir a la "Jornada sobre prevenció de la institucionalització i desinstitucionalització: cap a l'autonomia personal", que va tenir lloc el passat 30 de juny, a l'Auditori de la Pedrera. La jornada, organitzada pel Departament de Salut i el de Drets Socials, es va centrar en la intervenció comunitària preventiva a través de dues taules amb experts, amb àmplia participació d'entitats associades, en què es van compartir projectes i experiències.

El titular de Drets Socials, Carles Campuzano, va assegurar durant la inauguració que "els models de suport i serveis a les persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemes de salut mental necessiten avançar cap a models nous, més orientats a vida independent, a la vida en comunitat", una necessitat d'evolució del model que, segons el conseller, va quedar palesa durant la pandèmia.

Per la seva part, el conseller de Salut, Manel Balcells, va afirmar que "el treball conjunt dels serveis socials i sanitaris és de gran complexitat perquè tenen unes visions socials diferents que mai no han acabat de coordinar-se. Això exigeix un model de gestió diferent, que necessita instruments perquè pugui passar". Així, tant el conseller Balcells com el conseller Campuzano van manifestar la voluntat de coordinació de l'acció de Govern dels dos departaments per a la millora de l'atenció a les persones, tot integrant les necessitats socials i de salut.

Un cop finalitzades les intervencions institucionals, es va donar pas a les taules d'experiències. A la primera taula, entre altres entitats, van intervenir, en representació de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), Ernest Torrell, cap dels serveis de salut mental, i Cristina Gibert, responsable de la transformació de llarga estada. En la seva exposició van mostrar com, mitjançant el projecte Espai Obert, donen resposta de manera integrada a les necessitats de les persones amb trastorns de salut mental i addcions totalment desvinculades de l'atenció social i sanitària, amb la voluntat d'aconseguir que estableixin nous vincles amb la xarxa comunitària, els quals són imprescindibles per a la seva recuperació. Segons van explicar Torrell i Gibert, els elements facilitadors per fer-ho possible són comptar amb una governança ben articulada i el treball en xarxa.

Posteriorment, Claudi Camps, de la Direcció Assistencial Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'Institut d'Assistència Sanitària, va moderar la taula "Retorn a la comunitat i continuïtat de les cures", en què es van presentar exemples per superar la desinstitucionalització. Un d'ells va ser el projecte "Vivir mejor en casa", liderat per la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG) i en què col·labora el CSC. Eduard Minobes, tècnic del projecte, va explicar com aquesta iniciativa busca millorar l'atenció domiciliària de les persones grans amb dependència, així com desinstitucionalitzar les persones i retornar-les al seu domicili amb els suports adequats.

Una altra de les intervencions va anar càrrec del director d'Atenció Integrada del Parc Sanitari Pere Virgili, Marco Inzitari, que va parlar del programa +Àgil Barcelona. Desenvolupat ara fa sis anys, el projecte promou l'apoderament de les persones grans per revertir la fragilitat, mitjançant l'exercici físic i en l'entorn comunitari.

La cloenda de l'acte va anar a càrrec de la directora general de l'Autonomia Personal i la Discapacitat, Marta Segura, i la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, que van destacar la proximitat entre els àmbits social i de salut que estan atenent les necessitats de les persones. Les dues directores també van insistir en la necessitat d'innovar en la prestació de serveis socials i sanitaris.