Actualitat >

Notícies

La jornada sobre la població mèdica i infermera i les necessitats de professionals del sistema de salut reuneix un centenar de professionals del sector

Prop de cent professionals del sector es van congregar el 29 de juny al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) amb motiu de la jornada "Molts? Pocs? A la cerca de solucions davant les projeccions de la població mèdica i infermera i les necessitats de professionals del sistema de salut". La jornada va comptar amb les ponències de Beatriz González López-Valcárcel, catedràtica de Mètodes Quantitatius en Economia i Gestió de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria; Paola Galbany, presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB); Sònia Miravet, vicesecretària de la Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), i Marc Soler, director general de Professionals de la Salut del Departament de Salut.

Beatriz González López-Valcárcel va obrir la sessió exposant algunes de les conclusions de l'Estudio de oferta y necesidad de especialistas médicos 2021-2035. Va apuntar que hi ha diferents causes subjacents dels canvis en les necessitats d'especialistes, com són les demogràfiques. "El 2035 tindrem el mateix nombre de persones majors de 65 anys que de nens, fet que explicarà la necessitat de geriatres en detriment dels pediatres", va assegurar. La catedràtica també va assenyalar que, cap al 2027, hi haurà una millora de la disponibilitat d'especialistes per un augment de les places MIR. No obstant això, es preveu un dèficit important de professionals en algunes especialitats, com és la Medicina Familiar. "La crisi de l'Atenció Primària és, en realitat, una crisi de metges de família", va indicar.

Sobre la manca d'especialistes en medicina també va parlar Sònia Miravet Jiménez, vicesecretària de la Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona, qui, fent una anàlisi de les dades sobre els professionals col·legiats, va destacar el nombre de metges estrangers que arriben a Catalunya sense tenir l'especialitat, dels quals només un 16% l'acaben obtenint. Miravet va explicar algunes de les mesures que proposa el CoMB davant la falta de professionals, com són augmentar la seva autonomia de gestió, la desburacrització, la retribució per resultats, la flexibilització de les jubilacions o l'augment de l'oferta de places MIR, totes elles accions que es poden implementar a curt termini.

Paola Galbany va abordar la manca de professionals en l'àmbit de la infermeria i va fer referència a un estudi recent en què el COIB ha demanat l'opinió de les infermeres. "La vocació de curar i d'ajudar continua sent el principal puntal de la professió, però, sobretot les professionals joves, volen sortides professionals", va assegurar. La presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona va explicar que l'estudi revela una mirada bastant pessimista del col·lectiu pel que fa al seu futur "perquè no veuen evolució de la carrera professional" i va destacar que els principals punts de dolor són la càrrega de treball i la retribució. "També observem una percepció de no valoració de la professió", va afegir.

Durant la jornada, també hi va haver una connexió per videoconferència amb Alejandro Barros, metge especialista en Neurologia en LVR Klinic de Colònia i president de l'Asociación Médicos Españoles, qui va explicar la seva experiència a Alemanya. "A diferència dels països llatins, aquí el sistema s'adapta a l'individu, als seus objectius i a les seves circumstàncies", va assegurar. Barros va dir que Espanya hauria de fixar-se més en què s'està fent en altres llocs d'Europa en àmbits com la residència mèdica i la gestió econòmica.

A continuació, va tenir lloc una taula rodona per debatre entorn de les accions sistèmiques i els canvis organitzatius que es poden dur a terme per fer front a la manca de professionals, on van participar Sara Manjón, gerent del Consorci Hospitalari de Vic, i Anna Ribera, codirectora i directora assistencial de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà. Manjón va posar èmfasi en la necessitat d'implementar una política de compensació, que "no només consisteix en la retribució". Per la seva part, Ribera va voler remarcar el paper de l'atenció primària: "Si estem convençuts que és important, hem de començar a actuar i els directius s'ho han de creure". Ambdues han coincidit en aspectes com potenciar l'autonomia de gestió, així com promoure les aliances entre centres i el treball en xarxa. La taula també ha comptat amb la intervenció de Maria Díaz Tella, IIR de Salut Mental (R2) del Consorci Corporació Sanitària del Parc Taulí, qui va reivindicar un augment de les ràtios de professionals per garantir una atenció de qualitat i un major reconeixement de les especialitats en infermeria.

La jornada va acabar amb la intervenció de Marc Soler, director general de Professionals de la Salut del Departament de Salut, qui va parlar de les accions que s'han començat a treballar en el marc del Pla d'acció per a la millora de l'atracció i fidelització de professionals del sistema de salut de Catalunya del Departament de Salut, com són l'increment de places de formació disponibles, el desenvolupament de les especialitats infermeres o el desplegament de rols professionals a l'atenció primària. També va explicar les accions a emprendre davant l'Administració de l'Estat, entre les quals ha destacat la reclamació de la reducció del temps d'espera que suposa l'homologació dels títols d'infermeria i d'especialitats mèdiques de professionals amb titulació de països extracomunitaris.

Las sessió va estar coordinada per Palmira Borràs, directora de l'Àrea Associativa del CSC, i Pilar Rol, directora executiva de la Patronal CAPSS, les quals també en van ser les moderadores.