Actualitat >

Notícies

Debatem sobre el futur dels tractaments de les malalties cardiovasculars

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el 20 de juny, una nova sessió del cicle de debats 2023 #iNNovacióCSC que, sota el títol "Malalties cardiovasculars: de la dada al cor", va girar entorn de les teràpies i tecnologies més punteres d'aquest àmbit de la salut. El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, va ser el moderador de la sessió, juntament amb Lluís Bohigas, economista de la salut.

La trobada es va iniciar amb la intervenció de Beatriz Vaquerizo, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar, qui va exposar els darrers avenços en cirurgia cardíaca que està aplicant el seu equip. "Podem imprimir un cor en 3D i practicar per millor els resultats de la intervenció", va apuntar la cardiòloga a títol d'exemple. Vaquerizo va fer una radiografia del mapa de la innovació en els tractaments de les malalties cardiovascular i va destacar la necessitat que professionals i tecnologia vagin plegats perquè, en l'actualitat, el ritme de la innovació és tan vertiginós que estar-ne al dia i saber quina és solució més adequada segons cada cas és cap cop més complicat. "Cal que la tecnologia i el coneixement dels professionals evolucionin paral·lelament", va apuntar la doctora.

Un cop finalitzada la seva intervenció va arribar el torn dels representants de les empreses farmacèutiques, que van presentar les solucions més punteres aplicades a cardiologia. Hi van participar Borja Llorens, Strategic Scientific Advisor d'AstraZeneca; Héctor de la Riba, responsable d'Aliança Estratègica Cardiovascular de Novartis; Javier Lozano, director de Desenvolupament Mèdic de la Unitat de Cardiologia d'Amgen Iberia, i Luis Herreras, gerent d'Innovació Digital de Daiichi Sankyo.

La part final de la sessió es va dedicar al debat-gestor en què va participar Alberto Zamora, cap d'Innovació de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), de nou Beatriz Vaquerizo; Daniel Vilar, gerent de Processos Integrats de Salut CatSalut; Josep Maria Vidal, president de l'Associació Gironina de Prevenció i Ajuda a les Malalties del Cor; Mar Gomis, farmacèutica clínica de l'equip de Trasplantament Cardíac i directora del Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals de l'Hospital Sant Pau; Mariano Vázquez, CTO de l'ELEM Biotech, i Rut Andrea, secretària de la Societat Catalana de Cardiologia. Durant el debat van expressar les seves inquietuds sobre la regulació de la tecnologia, la necessitat de formació dels professionals i la resposta als pacients.

Toni Gilabert va concloure la jornada amb una reflexió final sobre la proliferació de tecnologia a un ritme tan accelerat. "El futur no s'endevina, s'imagina i es crea, i és possible que el problema és que no siguem nosaltres els que ara mateix l'estem imaginant", va assegurar.

La sessió va tornar a comptar amb la participació del dibuixant Ferran Martin, que va crear en directe diverses vinyetes amb les idees principals dels ponents.