Actualitat >

Notícies

El CSC, al Comitè Directiu del Programa Salut/IA

El Consorci de Salut i Social de Catalunya, representat per Sandra Duran, adjunta a la Direcció infermera de la Fundació Salut Empordà, és una de les entitats que participa en el Comitè Directiu del Programa Salut/IA, el qual té per objectiu crear un entorn facilitador per al desenvolupament i la implementació d'eines d'intel·ligència artificial que contribueixin a la millora assistencial i a la sostenibilitat del sistema de salut de Catalunya.

El conseller de Salut, Manel Balcells, va presidir, el passat 19 de juny, la primera reunió de constitució i treball d'aquest Comitè, que està integrat per professionals assistencials del Sistema de Salut, persones expertes en intel·ligència artificial (IA), i alts càrrecs del Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, la Direcció Estratègica de la Comissió Departamental d'Innovació i Transformació del Sistema de Salut, la Coordinació General de les TIC del Sistema de Salut, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, i la Fundació TIC Salut Social.

El programa té tres línies d'actuació diferenciades. D'una banda, amb el suport del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea amb fons NextGenerationEU, coordinarà el llançament de reptes de compra pública d'eines d'IA que donin resposta a necessitats no cobertes al sistema. Aquestes eines hauran de complir amb uns determinats estàndards, marcats pel programa, per assegurar l'equitat, l'escalabilitat i la qualitat de les solucions.

D'altra banda, amb l'Observatori d'IA en Salut, posat en marxa a finals del 2022, el Programa té l'objectiu de conèixer i difondre de forma transversal com es genera la IA en l'àmbit de la salut des de la conceptualització fins a la implantació, fent incidència en els riscos i les oportunitats que es generen. L'Observatori és, a més, la porta d'entrada de totes les iniciatives d'IA de les entitats del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).

Finalment, oferirà suport a les iniciatives identificades a l'Observatori, a través de l'elaboració de guies de referència per a la implantació de la IA amb plenes garanties per a la ciutadania i el conjunt de professionals de la salut, i d'un servei de mentoria. Addicionalment, les iniciatives que seleccioni el Programa o que ho acordin amb el Comitè Directiu podran rebre també suport en àmbits com l'avaluació, la implantació o l'accés al finançament, entre altres.